Včeraj so reševalci našli novo truplo, s čimer se je število smrtnih žrtev povzpelo na 12. Iskanje približno 20 pogrešanih se nadaljuje že deveti dan, vendar je glede nizko temperaturo morja vse manj upanja, da bi še našli preživele. "Potrebovali bi čudež," je dejal tiskovni predstavnik italijanske obalne straže Cosimo Nicastro.

Nasedla Concordia je postala prava lokalna znamenitost in točka za fotografiranje. (Foto: Reuters)

Pred tem so predstavniki italijanskih oblasti povedali, da bi lahko bili na ladji tudi neprijavljeni potniki. Tako naj bi jih kontaktirali sorodniki neke Madžarke, ki je ni bilo na seznamu potnikov, a se je domačim javila z ladje, potem pa zanjo niso več slišali.

Doslej so identificirali osem trupel. V cerkvi na bližnjem otočku Giglio je bila danes maša za ponesrečence, ki so se je udeležili številni svojci.

Črna skrinjica ni delovala že dva tedna

Pomembne informacije o tem, kaj se je dogajalo 13. januarja, bi lahko dala črna skrinjica, a je kapitan Francesco Schettino dejal, da ta že dva tedna pred nesrečo ni delovala. "Prosili smo za popravilo, vendar se to ni zgodilo," je kapitan povedal v pogovoru s toskanskimi tožilci. Preiskovalci sedaj upajo, da jim bo več odgovorov o tem, kaj je v času nesreče počel kapitan, dal drug zapisovalnik podatkov o plovbi.

(Foto: Reuters)

Prav tako naj bi Schettino preiskovalcem dejal, da naj bi bil pozdrav pristanišču za večjo publiciteto, kot je to bilo v primeru Giglia, del politike lastnika ladje Costa Concordia. Vendar pa je te navedbe lastnik nesrečne ladje že zanikal. "To naj bi naredili že teden dni prej, vendar se za to zaradi slabega vremena nisem odločil," je Schettino še dejal po poročanju italijanskega dnevnika Corriere della Sera.

"Ladjo bom zapustil kot zadnji"

Italijanski časnik La Repubblica je danes objavil nov posnetek, iz katerega je razvidno, da je kapitan obalni straži zatrdil, da bo križarko zapustil kot zadnji. Več kot očitno obljube ni držal, saj se je na kopno odpeljal, ko je bilo na ladji še na stotine potnikov (najprej je to zanikal, na sodišču pa kasneje pojasnil, da se je spotaknil in padel v rešilni čoln).

Kapitan je trenutno v hišnem priporu, obtožen pa je več ubojev iz malomarnosti in zapustitve ladje, ko so na njej še bili potniki. (Foto: AP)

52-letni kapitan je, tako je razvidno s posnetka, le nekaj minut preden je zapustil potapljajočo se križarko, obalni straži zagotovil, da bo ladjo zapustil kot zadnji. Eden od zaposlenih pri obalni straži je kapitana vprašal, če bodo vsi zapustili ladjo.

Rahlo zadihan mu je kapitan odvrnil: "Jaz bom ostal tukaj".
Sogovornik s kopnega še enkrat preveri: "Torej boste samo vi ostali tam?"
Kapitan mu zagotovi: “Edini bom, ki bo ostal tukaj.“
"Dobro, kapitan. Nadaljujte z evakuacijo, se slišiva kasneje. Imejte mobilni telefon pri sebi.“

"Zamočil sem. Dotaknili smo se dna."

V posnetku, ki je v javnost prišel prejšnji teden, smo lahko prisluhnili pogovoru med Gregorjem De Falcom in kapitanom, ko je ta že bil na obali. De Falco ga je nagnal nazaj na ladjo in s tem postal pravi italijanski junak.

Schettino pa je neposredno po nesreči ves paničen poklical enega svojih nadrejenih. Po poročanju virov je Robertu Ferrariniju dejal, da je zamočil. "Dotaknili smo se dna. Govorim vam resnico. Peljali smo se mimo Giglia in obtičali.“

(Foto: Reuters)

Želeli pozdraviti turiste na obali

Na ladji Costa Concordia, ki je v noči na 13. januar kmalu po začetku sedemdnevnega križarjenja po Sredozemlju nasedla ob toskanski obali, je bilo več kot 4200 potnikov in članov posadke. Kapitan je, kot kaže, ladjo zelo približal kopnemu, ker naj bi želel pozdraviti turiste na obali, vendar je pri tem ladja zadela čer.

Preberite še:

- V Perzijskem zalivu se je prevrnil trajekt, mrtvih 16 ljudi, kapitana aretirali

- Vse o nesreči ladje Costa Concorida na enem mestu