Italijanski mediji, pa tudi vsi evropski, so te dni polni srce parajočih zgodb s Concordie, v javnost pa je prišel tudi prepis pogovora med De Falcom in kapitanom Schettinom (celoten prepis pogovora si lahko preberete tukaj). "De Falco, glas prave odgovornosti – on je prava Italija“ je bil le eden od naslovov v italijanskih časnikih, v katerem uslužbenca obalne straže častijo kot junaka velike tragedije.

Danes bodo prenehali iskati preživele, tehnične ekipe že pripravljene za reševanje ladje

Pred tem se je na twitterju in facebooku namreč vnela debata o vedno bolj očitni pomorski nesreči, s kraja katere je brezbrižni kapitan Francesco Schettino pobegnil na kopno. In to med prvimi s palube!

Posnetek pogovora med italijansko obalno stražo in Schettinom sedaj nazorno kaže, da kapitan ni hotel ubogati ukazov in opraviti svoje dolžnosti. A De Falco njegovega izmikanja dolžnosti ni nameraval prenašati, zato ga je takoj poslal nazaj na pomoč. "Njegov odločen ton spominja na črno bele vojne filme in stripovske junake,“ so nad italijanskim herojem navdušeni v časniku La Repubblica.

"Še dobro, da imamo na vsakega Schettina (ta naj bi predstavljal stereotipnega Italijana, op.p.) v Italiji še enega De Falca,“ je eden od uporabnikov zapisal na twitterju, po spletu pa se že pojavljajo majice z različnimi napisi, med najbolj zanimivimi pa je zagotovo tista z De Falcovim ukazom: "Spravi se nazaj na ladjo, kristus!", ki pa v izvirniku vsebuje še kletvico.

Babica Italijanke s Costa Concordie preživela brodolom Titanika

Kolumnist in pisec Beppe Severgnini skuša situacijo pomiriti in ljudem razložiti, da je De Falco le opravljal svoje delo. "Če je normalnost danes že junaštvo, potem je Italija zares v velikih težavah,“ je zapisal.

Vse več dokazov proti Schettinu

Potem ko je včeraj za kapitana Schettina odredila hišni pripor, je sodnica danes dejala, da je vse več dokazov, da je kapitan zavrnil pozive, naj se po nesreči vrne na ladjo in sodeluje pri evakuaciji potnikov.

Dejstvo, da je bilo na ladji precej osebja in častnikov, ki so se trudili na varno spraviti potnike, demantira izjave kapitana, da ni mogel voditi reševanja, je danes poudarila sodnica Valeria Montesarchio. Dodala je, da se Schettino niti ni poskušal vrniti v bližino ladje, ki jo je zapustil, ko je bila evakuacija še v polnem teku.

Reševanje je opazoval s skal

Ko je prišel na kopno, je sicer še več ur ostal na skalah in opazoval reševanje, je še dejala sodnica Montesarchio.

Utemeljila je tudi svojo torkovo odločitev o hišnem priporu za kapitana, ki je bil pred tem od sobote v priporu. Sodnica je dejala, da ni nevarnosti, da bi Schettino pobegnil, obstaja pa nevarnost "prikritja dokazov", zato je nujno, da ostane v hišnem priporu.

Glavni tožilec v Grossetu Francesco Verusio je že v torek dejal, da sodničine odločitve ne razume, danes pa je napovedal pritožbo. Dejal je, da bo za kapitana zahteval pripor. Schettino je obtožen nenaklepnega umora iz malomarnosti, potopitve in zapustitve ladje, za kar mu grozi do 15 let zapora.

V petkovi nesreči, ko je ladja, ki je plula zelo blizu obale, zadela v čer in se nato prevrnila, je umrlo enajst ljudi, prek 20 jih še vedno pogrešajo. Na ladji je bilo več kot 4200 potnikov in članov posadke.