Župani, ki so se jim pridružili tudi predsedniki sodišč in odvetniki, se bodo po napovedih danes zbrali pred italijanskim senatom, nato pa se bodo predvidoma sešli s predsednikom senata Renatom Schifanijem in ministrom za odnose s parlamentom Pierom Giardom.

Kar nekaj italijanskim občinam zaradi varčevalnih ukrepov grozi bankrot, opozarja Graziano Delrio, predsednik italijanskega združenja občin (ANCI). Zaskrbljen je tudi rimski župan Gianni Alemanno, saj so zaradi pomanjkanja denarja prisiljeni ukinjati pomembne storitve oziroma občane obremeniti s še višjimi davki.

Protestu so se pridružili tudi župani občin iz severne italijanske dežele Emilia Romagna, ki sta jih letos prizadela dva huda potresa. Vlado pa pozivajo k finančni pomoči pri popravilu potresne škode.

Drastični ukrepi v javni upravi pod vprašaj postavljajo tudi septembrski začetek šolskega leta, pravijo v Zvezi italijanskih dežel (UPI). Zaradi vladnih finančnih rezov namreč ni mogoče zagotoviti delovanja šol, kar bi morali vzeti skrajno resno, pa opozarja predsednik italijanske pokrajine Potenza Piero Lacarozza.