Pritisk trgov na tretje in četrto največje gospodarstvo območja evra se krepi, saj se vlagatelji bojijo, da državi ne bosta mogli zamejiti poglabljanja dolžniške krize.

Potem ko so se danes znova pojavile špekulacije, da bo Španija prisiljena zaprositi za splošno finančno pomoč držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), se je indeks Ibex 35 na borzi v Madridu danes znižal že za okoli pet odstotkov. Pozneje se je vendarle nekoliko okrepil, tako da je bil okoli 15.45 pri 6101,40 točke, kar je 2,32 odstotka nižje od petkove zaključne vrednosti.

Zaradi zaskrbljenosti, da bi lahko vse večje španske težave poglobile tudi italijansko krizo, velike padce beleži tudi milanska borza. Indeks FTSE Mib je danes na borzi v Milanu prav tako beležil že več kot petodstoten padec, a se je nato pobral, tako da je bil okoli 15.45 3,97 odstotka nižje kot ob koncu trgovanja v petek.

Na dogajanje sta se že odzvala španski in italijanski regulator kapitalskega trga; oba sta se odločila, da znova začasno prepovesta prodaje na kratko. Španski CNMV je prepoved tokrat uvedel do 23. oktobra, italijanski Consob pa do konca tega tedna, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Španiji bo prepoved, katere trajanje bi lahko ali skrajšali ali podaljšali, veljala za vse delnice finančnih ustanov, v Italiji pa prav tako za banke in zavarovalnice.

V CNMV so ob tem pojasnili, da bi lahko "izjemna negotovost na evropskih finančnih trgih" preprečila "gladko funkcioniranje" in "normalen tok aktivnosti" trgov, prepoved prodaj na kratko pa bo omogočila ohranitev finančne stabilnosti. Podobno razlago so podali tudi v Consobu.