Janša je povedal, da škoda po torkovem neurju močno presega proračunske rezerve, ki jih je vlada že namenila za odpravo posledic. Po prvih ocenah škoda namreč znaša 200 milijonov evrov oz. presega 0,3 promila bruto domačega proizvoda.

Kot je dejal Janša, škoda močno presega sredstva za pomoč, ki jih opredeljuje zakon o odpravi posledic naravnih nesreč in je zato treba aktivirati 11. člen tega zakona, ki predvideva dodatne ukrepe. Največ škode je sicer nastalo na infrastrukturi, vodotokih, stanovanjskih in javnih objektih. Škoda na električnem in telekomunikacijskem omrežju še ni ocenjena, prav tako ni znano, koliko znaša izpad prihodka v podjetjih, ki jih je prizadela torkova vodna ujma.

Rdeči Križ bo prispeval 230.000 evrov

Glavni odbor Rdečega križa Slovenije (RKS) se je na današnji seji podrobno seznanil s katastrofalnimi posledicami poplav v velikem delu Slovenije in sklenil, da se iz sklada solidarnosti nameni 230.000 evrov za pomoč družinam, ki so bile prizadete zaradi deževne ujme.

Sredstva bodo takoj nakazali območnim združenjem RK iz Škofje Loke, Tolmina, Radovljice, Idrije, Slovenske Bistrice, Laškega, Žalca, Mozirja in Sevnice.

Kot je na seji povedal predsednik glavnega odbora RKS Borut Miklavčič, se je RKS zaradi katastrofalnih posledic hudega deževja, ki je 18. septembra zajelo večji del Slovenije, takoj vključil v akcijo zagotavljanja pomoči za najbolj prizadete prebivalce. Mediji pa so objavili poziv RKS, da zbirajo pomoč na posebnem tekočem računu s pripisom "Poplave 2007". Tudi ta zbrana sredstva se bodo po sklepu glavnega odbora namenila za pomoč družinam, ki so bile najbolj prizadete v tej naravni nesreči.

Po mnenju Boruta Miklavčiča gre za eno večjih naravnih nesreč pri nas, trenutno pa je prizadetim območjem najbolj potrebna materialna pomoč.

Da bi zbrali čim več sredstev, je glavni odbor RKS sprejel tudi pobudo za spremembo davčne zakonodaje, in sicer dopolnitev zakonov o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb z namenom priznanja olajšav za donacije humanitarnim organizacijam za namen odprave posledic naravnih nesreč v Sloveniji. Prav tako je glavni odbor podprl pobudo, da se pripravi operativni načrt RKS in priskrbijo delovne obleke za prostovoljce.

Sicer pa je RKS pozval vse slovenske državljane, da se pridružijo čiščenju prizadetih območij konec tedna, če bodo takrat prosti.

Vlada petek razglasila za dan žalovanja v spomin na žrtve ujme

Vlada je na današnji seji sklenila, da se ta petek razglasi za dan žalovanja v spomin na žrtve ujme ter se na ta način izrazi solidarnost z njihovimi svojci in vsemi, ki so prizadeti zaradi posledic torkovega neurja.

Kot je po seji vlade povedal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, vlada poziva vse organizatorje kulturnih in drugih prireditev, da prireditve za petek odpovedo oz. njihovo vsebino prilagodijo dnevu žalovanja ter da - v okviru možnosti - del zbranih sredstev namenijo prebivalcem, prizadetim zaradi posledic ujme.

Na dan žalovanja naj bi se odpovedale prireditve kulturnega, športnega in zabavnega značaja, ki so bile napovedane za ta dan. Televizijski in radijski programi naj bi se prilagodili tako, da se ne predvajajo oddaje in vsebine zabavnega značaja. Organizatorji različnih prireditev in vodstva objektov javnega pomena (kulturni centri in zavodi, kinematografi, trgovska središča, javni gostinski lokali) pa naj bi žalovanju po lastni presoji in moralni drži prilagodili izvajanje svoje redne dejavnosti.

Na podlagi sklepa o določitvi protokolarnih pravil se ob dnevu žalovanja zastave izobesijo na pol droga. Spoštljiv odnos do pokojnih naj bi ta dan s svojim vedenjem izkazali tudi državljani.