Včeraj do zaključka redakcije so v Železniku še vedno pogrešali 60-letnico, ki jo je voda odnesla skupaj z avtomobilom, ter 60-letnega in 30-letno domačinko. V Podgorju pri Letušu je plaz zasul stanovanjsko hišo in dve osebi v njej. Po neuradnih podatkih naj bi eno našli mrtvo. Škoda je ogromna, njena razsežnost bo ocenjena v prihodnjih dneh.

Podivjana reka

V hribovitem severozahodnem in severnem delu Slovenije je včeraj do 14. ure padlo od 80 do več kot 160 litrov dežja na kvadratni meter. Najbolj je narasla Selška Sora s pritoki in hudourniki. Podivjana reka je odnašala vse, kar ji je bilo na poti, avtomobile je premetavala kot plastične igrače, odnašala je mostove.

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so v občino Železniki poslali 50 gasilcev, iz kranjske vojašnice je odšlo 50 vojakov, prav tako sta v pripravljenosti inženirski bataljon in RKB-bataljon zaradi izlitja mnevarnih snovi v vodo.

"Poveljnik civilne zaščite je popoldne aktiviral vse regijske štabe v operativni sestavi, saj se je voda dvigala tudi na Celjskem in Mariborskem. Za zdaj imamo stvari v svojih rokah, kolikor je pri takšnih naravnih ujmah to mogoče," je včeraj popoldne dejal predstavnik uprave Bojan Kopač.

Po njegovih besedah redno spremljajo vremenske napovedi, sploh v tem času, ko so poplave pogoste. Vendar včerajšnja vremenska napoved ni kazala, da bo prišlo do tako hudih posledic. "Župane vedno obveščamo, če kaže, da bi hudourniške vode lahko poplavljale. Na tak način lahko s preventivnimi ukrepi, kot so nasipi z vrečami peska, preprečijo še večjo škodo. Tokrat na žalost nič ni kazalo na tako hudo ujmo," trdi Kopač.

Negotove napovedi

Deževje, predvsem pa vodostaje rek in potokov, so še pozno sinoči spremljali tudi hidrologi agencije za okolje. Mojca Sušnik je povedala, da so poleg Selške Sore bregove prestopile Bača, Cerkniščica, reke in potoki v Domžalah in okolici ter Nevljica v Tuhinjski dolini. Ob tovarni Peko naj bi se razlila tudi Tržiška bistrica.

Sušnikova je dejala, da je zelo težko predvideti, kakšna bo količina padavin v nevihti in kakšne bodo posledice, zato položaj skrbno spremljajo. Dodala je še, da če bo ponoči nehalo deževati, se bodo iz zahoda proti vzhodu države reke začele počasi umikati nazaj v struge. Reka se namreč veliko hitreje razlije, kot pa se umakne nazaj.

Posledice segrevanja ozračja

Klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj pravi, da so takšna neurja, kot je zajelo včeraj Slovenijo, neposredna posledica podnebnih sprememb.

"Spremembe so vidne predvsem v intenziteti nalivov, ki se je v zadnjih 30 letih povečala za okoli 20 odstotkov. To se dogaja povsod po svetu, saj se ozračje segreva in v topel zrak gre več vodne pare, kar posledično pomeni več padavin v kratkem času," je pojasnila strokovnjakinja.

Tudi njena napoved za prihodnost je žal pesimistična. Nadaljnjo segrevanje ozračja je namreč po njenem mnenju neustavljivo, vzporedno z njim pa tudi neurja in škoda, ki jo povzročajo.