Tragična nesreča se je v Cerkljah na Gorenjskem zgodila med prečrpavanjem vode iz kleti. Zaradi električnega udara je umrl 31-letni prostovoljni gasilec.

Plaz v Letušah zahteval dve življenji

V hiši v Podgorju pri Letušu, ki jo je zasul zemeljski plaz, sta umrla 34-letni moški in 24-letna ženska, dvema osebama pa se je po navedbah policije uspelo rešiti iz hiše.

Razmere na Celjskem se po torkovem neurju umirjajo

Na celjskem območju, ki so ga obilne padavine zajele v torek popoldne, se razmere počasi umirjajo. Najhujše je bilo v občini Braslovče, v kraju Podgorje pri Letušu, kjer je zemeljski plaz zasul stanovanjsko hišo, pri čemer sta dve osebi umrli, pet članov družine pa se je varno preselilo k sorodnikom. Veliko težav so imeli tudi v Velenju, ki je bilo zaradi naraslih voda ponoči popolnoma odrezano od sveta, so sporočili iz Regijskega centra za obveščanje Celje.

V občini Dobrna je voda zalila kletne prostore, kuhinjo in dve učilnici v tamkajšnji osnovni šoli, zato tam danes za 200 učencev ne bo pouka. Na območju Gornjega gradu je reka Dreta s pritoki prestopila brežine, dostop do naselja Boč pa je bil nemogoč. Po zadnjih podatkih se nivo Drete že znižuje. Sicer je Dreta zalila tudi ves spodnji del Nazarij.

V Laškem se je občinski štab Civilne zaščite sešel v torek nekaj minut pred 19. uro in začel z obveščanjem ogroženih prebivalcev in podjetij. Savinja je na tem območju poplavila podvoza pri Pivovarni Laško in Debru, magistralno cesto pri trgovini Laščanka in zdraviliški park.

Središče Vranskega je bilo poplavljeno

Tudi na Vranskem je reka Bolska izzvala veliko težav, saj je bilo središče kraja poplavljeno, zaradi visokih voda je bila zaprta tudi večina lokalnih cest. Bolska je poplavljala tudi na območju Prebolda, kjer so bili poplavljeni prostori treh stanovanjskih hiš in dveh gospodarskih poslopij, dodatne težave pa so povzročale meteorne vode. Ker sta obe transformatorski postaji v preboldskem kraju Na zelenici poplavljeni, je ta del občine brez električne energije in mobilnih povezav. Prav tako je Bolska prestopila bregove v Kaplji vasi in Dolenji vasi.

V Slovenskih Konjicah je poplavljala Dravinja s pritoki, najhujše je bilo v naselju Zbelovo, kjer je bilo poplavljenih okrog 20 stanovanjskih hiš, pekarna in nekaj poslovnih prostorov. V Vojniku pa je Hudinja poplavila večje število objektov in zalila celoten mestni trg.

Ob vodotoku Ložnica v bližini Levca na območju žalske občine pa je potok Ložnica poškodoval nasip, zato je bilo ogroženo celotno naselje Levec. S pomočjo delavcev podjetja Nivo Celje so dodatno utrdili poškodovani nasip.

* Fotografije razdejanja, ki ga je za seboj pustilo neurje, si lahko ogledate v naši fotogaleriji spodaj *

Železniški promet zaradi padavin še vedno oviran

Zaradi močnih padavin proga Nova Gorica - Jesenice do nadaljnjega ostaja zaprta. V tem času bo za potnike organiziran nadomestni avtobusni prevoz med postajama Most na Soči in Nova Gorica. Na nekaterih drugih progah v osrednji in vzhodni Sloveniji bodo vlaki na nekaterih odsekih do upada vodotokov vozili z znižano hitrostjo, zato bo l

V Železnikih takšne katastrofe ne pomnijo

V Železnikih je včeraj voda odnesla avto, v katerem je bila starejša ženska, ki jo še vedno iščejo. V istem kraju reševalci iščejo tudi moškega, ki ga je v lastni hiši zasul plaz, pogrešajo pa še eno osebo.

"V Železnikih so bile pred 16 leti že res hude poplave, ampak še zdaleč ne tako hude, kot so te," je povedal župan Železnikov Mihael Prevc, ki je na občini organiziral krizni štab. "Kaj takega ta dolina, niti najstarejši ljudje, ne pomnijo," je poudaril in pojasnil, da je voda narasla v pičle pol ure in začela iz parkirišč odnašati avtomobile. Prve številke so velike, voda naj bi odnesla nekaj deset avtomobilov in jih poškodovala prek sto. Narasle reke so pred seboj rušile mostove in več hiš odrezale od bližnjih vasi.

V Železnikih so na pomoč poklicali vse gorenjske gasilce in civilno zaščito, vendar se jih večina do Železnikov in drugih vasi dolgo časa ni mogla prebiti. Tudi helikopter ni mogel priti, saj je bilo na Brniku neurje, ki je preprečilo njegov vzlet. Do Železnikov so se, ko so se vode po dveh urah nekoliko znižale, uspeli prebiti pripadniki posebne zaščitne enote iz Kranja, ki so posredovali zaradi izliva nevarnih snovi iz poplavljene galvanike v podjetju Niko.

Prizadetim območjem na pomoč priskočila vojska

"Na terenu je 30 vojakov, ki čistijo področje, kjer je voda zalila nevarne kisline, enota za vzpostavitev zvez, ter preko 200 gasilcev," je povedal minister za obrambo Karel Erjavec popoldne. "Iz pogovora z ljudmi vidim, da so močno zaskrbljeni. Pričakujejo pomoč gasilcev in tudi pripadnikov slovenske vojske," je povedal minister za obrambo.

V reševanje se bo po potrebi vključilo tudi 300 vojakov iz Novega mesta. Iz kranjske vojašnice je v Železnike že prispelo 30 vojakov, na pomoč so priskočile enote civilne zaščite Kranja in Škofje Loke, pomagajo gasilci, v Radovljiški občini pa so v Lipniški osnovni šoli pripravili 100 postelj.

Bolnica Franja: dogajanje opazujejo

Posledice močnega neurja so občutili tudi v Cerknem. Kot je povedal vodja službe za urejanje prostora in varstvo okolja na občini Cerkno Janez Rupnik, je enourno deževje v torek med 12. in 13. uro "preseglo vsa pričakovanja". Potoka Cerknica in Zapoška, ki tečeta skozi Cerkno, sta prestopila bregove ter odnašala avtomobile, plazovi so rušili ceste, zamašena je kanalizacija. Zalilo je več kletnih prostorov stanovanjskih hiš. Hudourniške vode pa so s seboj prinesle grušč in ob hišah pustile nasipe, visoke do tri mete.

Zaradi močnega neurja je v Dolenjih Novakih pri Cerknem poplavilo partizansko bolnišnico Franjo. Kot je za povedal vodja službe za urejanje prostora in varstvo okolja na občini Cerkno Janez Rupnik, se bolnica nahaja v težko dostopni soteski Pasice, zato lahko dogajanje samo od daleč opazujejo. V prostorih bolnišnice, od koder naj bi po zadnjih informacijah odnašalo inventar in lesene dele z zgradb, ni nihče ujet. Kakšna je dejanska škoda, bo po Rupnikovih besedah znano, ko se bo voda umaknila.