Milorada Komadića naj bi srbska policija prijela potem, ko je od neimenovanih virov dobila informacije, da je Komadić zelo podoben pobeglemu vojnemu zločincu Ratku Mladiću. Komadić se ta trenutno nahaja v prostorih srbske varnostne agencije BIA v beograjskem naselju Banjica. Iz srbskega tožilstva so sporočili, da bi izročitveni proces Mladića haaškemu sodišču lahko trajal okoli teden dni.

Haaški ubežnik Ratko Mladić se med aretacijo ni upiral, takoj naj bi tudi priznal, da je on Ratko Mladić. B92 dodaja, da Mladić ni spremenil videza, tako kot njegov politični boter Radovan Karadžič, je pa močno postaran. Njegov obraz je star, iztrošen, še navaja B92. Blic piše, da je v preteklosti doživel najmanj eno možgansko kap, zaradi katere ne more uporabljati ene roke.

Mladić pred preiskovalnim sodnikom

Haaški obtoženec Ratko Mladić je okoli 16. ure prišel na posebno sodišče za vojne zločine v Beogradu, kjer ga bo zaslišal preiskovalni sodnik. Prebrali mu bodo tudi obtožnico haaškega sodišča, ki ga bremeni vojnih zločinov in genocida med vojno v BiH, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Sin in žena začutila olajšanje

Sin in soproga Mladića, Darko in Bosiljka, ki že leta trdita, da je Mladić mrtev in sta celo vložila zahtevo, da bi ga razglasili za mrtvega, naj bi ob novici izrazila olajšanje. To je povedal njun odvetnik.

Direktor srbske policije Milorad Veljović je sporočil, da bodo zaradi aretacije Mladića v Beogradu in drugod po državi znatno povečali varnostne ukrepe zaradi zaščite diplomatsko-konzularnih predstavništev tujih držav. Dopisnik Bete je poročal, da so v Beogradu varnostne ukrepe že okrepili na območju parlamenta, televizije RTS in predsedstva.

V Republiki srbski v BiH pa je direktor tamkajšnjega centra za preiskavo vojnih zločinov Janko Velimirović menil, da bi morale institucije Republike srbske nuditi vso potrebno pomoč Mladićevi obrambi pred haaškim sodiščem. Na ta način "bi se končno približali resnici o dogodkih v Srebrenici" in zanikali "izkrivljene in zlonamerne predstave" o vodstvu Republike srbske med in po vojni.

Oglejte si hišo, v kateri so aretirali najbolj iskanega človeka na Balkanu

Srbski predsednik Boris Tadić je na novinarski konferenci potrdil, da so aretirali najbolj iskanega vojnega zločinca Ratka Mladića. "Srbija je danes zaključila zelo težko obdobje v svoji zgodovini. Oprali smo madež s Srbije in pripadnikov srbskega naroda, kjerkoli že so, kjerkoli že so. Z uspešno operacijo smo dokazali, da smo s haaškim sodiščem polno sodelovali," je dejal Tadić.

Aretacija Srbiji odpira vrata v EU

"Zelo sem ponosen ob opravljenem delu. Čestitam vsem pripadnikom akcijske skupine in vseh ostalih, odgovornih za uspešno operacijo. Za Srbijo je dobro, da je ta stran zgodovine zaprta in da skupaj delamo za boljšo in uspešnejšo družbo v tem delu Evrope. Prepričan sem, da so zdaj tudi odprta vrata za članstvo Srbije v EU," je med drugim dejal Tadić." je dodal in zavrnil vse kritike glede dolgotrajnega iskanja Mladića. Prav tako ni želel razkriti nobenih podrobnosti glede same operacije.

Foto: Reuters

"Vsi zločini morajo biti preiskani in vsi vojni zločinci se morajo soočiti s pravico," je še dodal. Ponovil je, da bo Srbija dokončala sodelovanje s haaškim sodiščem ter da bo prijela in izročila še zadnjega haaškega obtoženca Gorana Hadžića, takoj ko bo dostopen državnim organom.

Mednarodni odzivi na prijetje Mladića

Srbski predsednik je še poudaril, da se s tem ne bodo končale preiskave proti tistim, ki so pomagali Mladiću pri skrivanju, saj bodo ugotovili, kje in kdo ga je skrival.

Na vprašanje, ali po prijetju Mladića pričakuje, da bo v državi prišlo do neredov, je Tadić dejal, da ne pričakuje, da bo država zapadla v politično nestabilnost. Tisti, ki bodo to skušali storiti, pa bodo aretirani in kaznovani.

Identiteto bo potrdila DNK analiza

Po aretaciji so Komadiću odvzeli DNK vzorec, ki bo v kratkem potrdil, ali gre res za Ratka Mladića - poveljnika srbskih sil med vojno Bosni in Hercegovini, ki je obtožen mnogih vojnih zločinov, vključno z genocidom v Srebrenici. Srbski radio B92 poroča, da bodo rezultati analize znani v treh dneh.

 Ratko Mladić je, poleg Gorana Hadžića, eden zadnjih ubežnikov, ki jih išče Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Obtožnico zoper njega si lahko ogledate tukaj.

Iskanje Ratka Mladića Srbijo letno stalo več kot milijardo evrov