Srbija je za iskanje Mladića trošila ogromno denarja, osrednja škoda pa je povzročena na podlagi dejstva, da je bil zaradi njega blokirano pristopanje Srbije v Evropsko unijo. Rasim Ljajić, šef Nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem ni znal povedati natančne številke, koliko je Mladić stal državo v finančnem smislu, ne dvomi pa, da gre za ogromno škodo.

"Neposredni strošek je plačevanje 10 tisoč operativcev, ki so ga iskali vsak dan. Rasim Ljajić je dejal, da nas policisti na dan stanejo med 15 in 30 tisoč evri, letno torej 10 do 12 milijonov evrov. To je na nivoju nagrade za informacijo, ki bi privedla do Mladićevega prijetja. Tudi če v trenutku daste nekemu informatorju deset milijonov evrov, je to še vedno ceneje od milijard evrov," je povedal Bruno Vekarić, namestnik tožilca za vojne zločine.

Posredno na gospodarsko škodo vpliva tudi slabša realizacija zunanjepolitičnih ciljev, predvsem pristopanja v EU. Vekarić je novembra lani dejal, da sta Mladić in Hadžić edina razloga, da Srbija še nima statusa države kandidatke. "Če bi bila onadva v Haagu, bi imela država zdaj pristop k skladom Evropske unije, katerih višina se meri v milijardah evrov, kar bi dvignilo standard Srbije kot bodoče članice na višino standardov ostalih držav EU,“ je povedal Vekarić in razložil, da bi se s tem odprla nova delovna mesta, ustvaril pa bi se tudi prostor za tuje vlagatelje.

Preberite še:

Srbski predsednik Boris Tadić: Aretirali smo Ratka Mladića in oprali ime Srbije!

Kratka biografija: Ratko Mladić odgovoren za smrt osem tisoč ljudi v Srebrenici

Odzivi na aretacijo Mladića: V Bruslju in Natu jo pozdravljajo, pozivi k izročitvi v Haag