Grilova je še dodala, da je informacijo o upokojitvi Tovšakove prejela prav danes. Ker pa je Tovšakova še vedno lastnica ene hčerinske družbe Vegrada, in sicer Vegrada AV, pa Grilova pričakuje, da se bosta z nekdanjo direktorico Vegrada o tem še pogovarjali.

Tovšakova je z mesta direktorice Vegrada odstopila 30. avgusta letos in takrat je dejala, da je njen odstop skrbno načrtovano dejanje, odločitev o odstopu pa je zorela nekaj časa. Poudarila je, da odločitve o odstopu ni sprejela pod nobenim pritiskom javnosti ali politike.

Celjski tožilci pa že od avgusta letos preverjajo, ali obstaja utemeljen sum in dovolj dokazov za to, da bi Tovšakovi in ostalim vodilnim v gradbenem podjetju Vegrad uspeli pred sodiščem dokazati kršitve delavskih pravic.

Inšpektorat za delo je namreč v začetku avgusta na Okrožno državno tožilstvo v Celju podal več kazenskih ovadb zoper družbo Vegrad in njeni hčerinski družbi Vegrad - Inde in Vegrad Projektivni biro ter odgovorne osebe teh družb, in sicer zaradi suma kaznivega dejanja kršenja temeljnih pravic dela oziroma zaradi neizplačila plač.

Celjski policisti sicer v Vegradu že nekaj mesecev preiskujejo, ali so vodilni v družbi kršili delovnopravno zakonodajo, ker naj bi nezakonito odrejali in zaposlenim izplačevali nadurno delo, regres in plače ter neupravičeno zadrževali prostovoljne prispevke, ki so jih delavci zbrali za svojce enega od preminulih sodelavcev. Tovšakova pa naj bi se s vodstvenimi sodelavci pod drobnogledom policije znašala tudi zaradi sumov zlorab, povezanih s poslovanjem družbe in povzročitvijo nelikvidnosti.

Delavci Vegrada dobili odpovedi pogodb o zaposlitvi

Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril je danes okoli 570 delavcem Vegrada v Velenju in Ljubljani razdeljevala odpovedi pogodb o zaposlitvi. Spremljali so jo predstavniki zavoda za zaposlovanje, jamstvenega sklada in pravne službe svobodnega sindikata, ki so delavcem podali dodatne informacije glede nadaljnjih postopkov.

Delavci se bodo lahko po preteku 15-dnevnega odpovednega roka prijavili na zavod za zaposlovanje in začeli iz jamstvenega sklada uveljavljati neporavnana plačila, ki jim pripadajo. Delavci Vegrada so več mesecev neredno prejemali izplačila, tako plač kot tudi drugih stroškov, povezanih z delom, podjetje jim tudi ni poravnavalo kreditnih obveznosti in prispevkov.

Zaradi tega so delavci 20. septembra tudi začeli stavkati. Potem ko so dosegli stečaj krovne družbe Vegrad, pa v svobodnem sindikatu zahtevajo, da stečajna upraviteljica sproži tudi stečaje povezanih družb, ki so plačilno nesposobne in zaposlenim že več mesecev ne izplačujejo plač. Stavka delavcev v hčerinskih podjetjih je za zdaj zamrznjena, sindikat pa bo o morebitnih nadaljnjih stavkovnih aktivnostih odločal naslednji teden. Prizadeva si, da bi izplačila jamstvenega sklada in uveljavljanje drugih pravic lahko koristili tudi obubožani delavci drugih Vegradovih podjetij.

Okrožno sodišče v Celju je stečaj Vegrada začelo 6. oktobra, potem ko je direktor Boris Medved umaknil predlog prisilne poravnave družbe. Vegrad je bil konec junija letos upnikom dolžan skoraj 241 milijonov evrov, v postopku stečaja pa imajo upniki do 6. januarja 2011 čas za prijavo terjatev.