Na kakšen način se namerava lotiti stečaja Vegrada, nam pri Grilovi ni uspelo preveriti, ker je bila nedosegljiva. Boris Medved, ki je bil do začetka stečaja predsednik uprave, pričakuje, da bo v kratkem prišlo do primopredaje poslov. Šef nadzornikov Klemen Boštjančič, ki mu je z začetkom stečaja tako kot Medvedu prenehal mandat, se nadeja, da se bo stečajna upraviteljica čim prej lotila tudi pregleda kapitalske ustreznosti hčerinskih družb.

Po nekaterih ocenah je namreč velika večina hčerinskih podjetij Vegrada zrela za takojšen stečaj. Ne nazadnje je to razvidno tudi iz poročila pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij, ki je bilo izdelano za potrebe postopka prisilne poravnave. Iz tega poročila je razvidno, da je poslovanje hčerinskih podjetij tesno povezano z obstojem krovnega podjetja, saj večino prihodkov ustvarijo s pomočjo Vegrada d.d. ali pa Vegrad d.d. terjajo za večje zneske posojil.

Poleg tega je Vegrad d.d. deleže v nekaterih podjetjih, med drugim tudi Vegradu AM, ki je gradil Celovške dvore, zastavil kot jamstvo pri najetju posojil. Ob tem velja poudariti, da so na podlagi poročila pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij že konec junija nekatera hčerinska podjetja izkazovala negativni kapital. To pomeni, da so bila insolventna. Ker nihče od organov upravljanja in nadzora v teh podjetjih ni ustrezno ukrepal po stečajni zakonodaji, bi lahko direktorji in nadzorniki hčerinskih podjetij odškodninsko odgovarjali.

Srečko Čater, vršilec dolžnosti sekretarja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), pravi, da stečaj pomeni rešitev socialnega problema za 633 delavcev Vegrada d.d. "Ti zaposleni bodo prejeli odpovedi delovnih razmerij in se bodo lahko prijavili na zavodu za zaposlovanje, kjer bodo prejemali nadomestila. Hkrati bodo lahko črpali sredstva iz jamstvenega sklada."

Toda po drugi strani se socialne težave približno 480 delavcev hčerinskih podjetij, ki (še) niso končala v stečaju, nadaljujejo. "Nekateri od njih niso prejemali plač celo dalj časa od tistih delavcev, ki so zaposleni v Vegradu d.d. To še posebej velja za delavce invalidskega podjetja Vegrad - Inde, ki je od konca junija nelikvidno in insolventno ter sploh ni imelo odgovorne osebe, ki bi ustrezno ukrepala," opozarja Čater. Če bi danes predlagali stečaj v tem podjetju, bi bila potrebna dva meseca, da Vegrad - Inde konča v stečaju. Ker gre za invalidsko podjetje, bi namreč moralo dovoljenje za stečaj podati ministrstvo za delo, z njim pa bi morala soglašati tudi vlada, dodaja Čater.

sebastjan.morozov@dnevnik.si