Po podatkih iz sodnega registra je Gradišče v lasti podjetja Ram Invest, ki je širši javnosti znano kot graditelj poslovne stavbe na Dimičevi cesti v Ljubljani, v katero se je pred meseci preselil nacionalni preiskovalni urad ministrstva za notranje zadeve. Lastnik in direktor Ram Investa Jurij Igor Pogačar nam je včeraj zatrdil, da je Ram Invest pred mesecem dni prodal Gradišče, kdo je bil kupec, pa ni želel razkriti. Zakaj spremembe lastništva niso vpisane v sodni register, Pogačar ni znal pojasniti. Po drugi strani pa je potrdil informacije, da so težave Gradišča povezane s težavami Vegrada in drugimi neplačniki.

Bojan Kramar, sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za Primorsko in Notranjsko, pravi, da je do stavke prišlo, ker je Gradišče zaposlenim dolgovalo avgustovsko plačo. "Poleg tega Gradišče delavcem še ni izplačalo regresa, nekaterim od njih jubilejnih nagrad, nadur in materialnih stroškov," opozarja Kramar. Po njegovih besedah je bila stavka v četrtek zamrznjena, ker je Gradišče izplačalo akontacijo avgustovske plače v višini 80 odstotkov. "Če do srede ne bo izplačan preostanek avgustovskih plač, bomo stavko nadaljevali. Ena od stavkovnih zahtev je tudi, da se stavkovni odbor sestane z vodstvom in lastnikom podjetja," razlaga Kramar. Dodaja, da mora Gradišče do 18. oktobra izplačati septembrsko plačo, do konca meseca pa regres za letošnje leto.

Tevž Tavčar, ki je v preteklosti vodil Namo in Elan skupino, vodenje Gradišča pa je prevzel v sredini lanskega decembra, se na naše klice in SMS-sporočilo ni odzval. Zato nam ni uspelo preveriti, ali držijo informacije, da se Gradišče pripravlja na prisilno poravnavo. Prav tako nam tudi ni uspelo izvedeti, v kakšnem finančnem stanju je Gradišče.

V minulem letu je Gradišče ustvarilo 16,7 milijona evrov prihodkov iz poslovanja, kar je bilo za dobrih 16 odstotkov manj kot v letu 2008. Čisti dobiček je znašal 100.000 evrov, kar je bilo za 92 odstotkov manj kot v letu 2008. Od bilančne vsote v višini približno 19 milijonov evrov je imelo Gradišče konec lanskega leta 85 odstotkov dolžniškega kapitala. Kratkoročnih poslovnih obveznosti, se pravi dolgov do dobaviteljev, je bilo za 10 milijonov evrov.

sebastjan.morozov@dnevnik.si