Ali vgrajujejo drugačne materiale?

Pavčnik zamenjave ni želel komentirati, po odgovore nas je napotil na ministrstvo za zdravje (nanje še čakamo). Pavčnikov odhod obžaluje strokovni direktor Pediatrične klinike Ciril Kržišnik, saj je bil kot inženir dober poznavalec gradbenega področja. Kržišnik je ob tem zanikal informacije, da so v zvezi z gradnjo NPK tudi njega obiskali kriminalisti, ki so decembra lani že bili na ministrstvu za zdravje. Na generalni policijski upravi so nam potrdili, da policisti pri tej zadevi še vedno zbirajo potrebna obvestila, o ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo. Več podatkov nam zaradi interesa nadaljnjih postopkov ne morejo posredovati.

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič se je pred kratkim sestala z nadzornikom gradnje NPK Imosom. Opozorila jih je, naj svojo vlogo opravijo, kot je treba. Imos bo moral v svojem poročilu med drugim navesti tudi, ali drži, da je SCT vgrajeval druge materiale, kot je bilo dogovorjeno z načrti. V Imosu menijo, da so za izjave o tem pristojni na ministrstvu, strokovnemu direktorju Pediatrične klinike Kržišniku pa so Imosovi nadzorniki na enem od sestankov že zatrdili, da vse poteka tako, kot je bilo dogovorjeno.

Nedorečenosti že vplivajo na dinamiko gradnje

Tudi izvršni direktor za visoke gradnje pri SCT Edo Škufca nam je zatrdil, da NPK gradijo v skladu s potrjenimi projekti in tako vgrajujejo le tiste materiale, ki sta jih potrdila nadzornik Imos in ministrstvo za zdravje kot naročnik. Ob tem ugotavlja, da "vsi razlogi, ki narekujejo zamudo, še vedno ostajajo". Nedorečenosti, na katere so opozorili že januarja, po njegovih besedah že vplivajo na dinamiko gradnje, saj je pri izvajanju gradbenih in obrtniških del nujno upoštevati sosledje posameznih del.

"Preden niso zmontirani sanitarni bloki in dokončno izvedene elektro- in vodovodne inštalacije, ni mogoče dokončno zapreti montažnih sten in stropov, kar pa je pogoj za nadaljnje aktivnosti, kot so polaganje keramike, slikopleskarska dela, polaganje finalnih tlakov in druga zaključna obrtniška dela," je ponazoril. Med drugim jim ministrstvo še vedno ni odgovorilo, kakšna oprema bo v prostorih, v katerih so od nje odvisne inštalacije, še vedno pa niso bila opredeljena mizarska, steklarska, keramičarska in nekatera druga dela, vezana na zaključevanje notranjih obrtniških del pri objektu.

Nemotenega poteka del po besedah Škufce ne morejo zagotoviti tudi zato, ker še vedno ni podpisan tretji aneks k pogodbi z ministrstvom za zdravje, ki bi pomenil pravno podlago za izvajanje naknadno opredeljenih del. Ker ustreznih pravnih podlag za spremembo obrtniških del ni, lahko izvajajo le dela v okviru osnovne pogodbe.