To je - kot je bilo mogoče slišati po zadnji seji parlamentarnega odbora za znanost - pokazala tudi pri obravnavi predloga sprememb zakona o raziskovalni dejavnosti, kjer je vztrajala pri dosedanji dikciji in torej pri vladni (politični) večini v upravnih odborih javnih raziskovalnih zavodov. Prav nezadovoljstvo zaradi omenjenega zakona je - skupaj z nezadovoljstvom nad vlaganji v znanost, visoko šolstvo in izobraževanje ter zaradi finančnega položaja raziskovalcev - razlog za današnjo javno tribuno z naslovom Protestni zbor delavcev v raziskovalni dejavnosti.

Steklene knjige še za bodoče doktorande

Ob tem pa nekateri drugi poznavalci delovanja ministrstva izpostavljajo skrb ministrice za lastno promocijo, prirejanje sprejemov in obdaritve, govore na različnih prireditvah... Tako je ministrstvo pripravilo sprejem in kupilo več kot štiristo steklenih knjig za doktorande, ki so doktorirali leta 2006. Prav tako so v Vili Podrožnik pripravili sprejem za uspešne študente z mednarodnih tekmovanj, pa za visokošolske partnerje in takoj po novem letu sprejem za lektorje, ki poučujejo slovenski jezik na univerzah v tujini. Študentom je ministrica podarila spominske steklene polkrogle, lektorjem in tudi rektorjem, dekanom, direktorjem javnih raziskovalnih zavodov ter predsednikom njihovih uprav... pa lesene miselne sestavljanke v obliki manjše krogle.

Kot so nam povedali na ministrstvu, je MVZT konec lanskega leta prvič pripravilo sprejem za doktorande, a je bil ta sprejem načrtovan že v letnem komunikacijskem načrtu ministrstva za leto 2007. "S sprejemom smo se želeli zahvaliti doktorandom za njihov prispevek k družbi znanja, zato smo jim izročili spominska darila v obliki steklene knjige, ki so jo izdelali v Steklarski Nova iz Rogaške Slatine." Bruto cena posamezne knjige je znašala 41,67 evra, kar je za 412 spominskih daril zneslo dobrih 17.000 evrov. Vendar pa se je sprejema udeležilo le 90 doktorandov (zakaj se drugi niso odzvali - kot pravijo na MVZT - niso raziskovali), tako da je ministrstvu ostalo še veliko število steklenih knjig. In kaj bodo naredili z njimi? "Ker je bil sprejem med doktorandi lepo sprejet, bo postal tradicionalen. Doktorandom, ki so doktorirali v letu 2007, bomo sprejem pripravili letos na pomlad. Darila zanje so že pripravljena. Torej ta, ki smo jih že plačali v letu 2007," so nam odgovorili na ministrstvu. Povedali so nam tudi, da so za 72 steklenih polkrogel za študente, ki so tudi izdelek Steklarske Nova in jih je v minulih dveh letih podeljeval tudi minister Zupan, odšteli 2641 evrov, za 200 lesenih sestavljenk za lektorje, rektorje, dekane... pa 3573 evrov. "V božično-novoletnem času je običaj, da se ljudi obdari," so poudarili na ministrstvu in dodali, da je bilo to skromno darilo "zgolj pozornost in zahvala lektorjem, ki širijo in ohranjajo slovenski jezik zunaj meja Slovenije. Prav tako pa visokošolskim partnerjem za sodelovanje v iztekajočem se letu."

Ministrstvo: trditev je zlonamerna

Stroški za reprezentanco so bili, kot priznavajo na ministrstvu, sicer v zadnjih treh mesecih lanskega leta, ko je ministrstvo vodila Kucler Dolinarjeva, višji kot v enakem obdobju leto poprej (lani 37.287 evrov, leto poprej 17.807 evrov), a gre "razlika predvsem na račun sprejema za doktorande, ki ga v letu 2006 ni bilo".

Na očitke, da so značilnost dosedanjega dela Kucler Dolinarjeve sprejemi in obdarovanja, kakšnih vsebinskih rezultatov njenega dela pa ni, na MVZT odgovarjajo, da ta trditev ne drži in je zlonamerna. Izpostavili so veliko obveznosti, ki jih ima ministrica v zvezi s predsedovanjem EU in v zvezi s predsedovanjem EUREKA. "S TIA (agencija za tehnološki razvoj, op. p.) je ministrstvo konec leta objavilo razpis za mlade raziskovalce iz gospodarstva. Aktivno smo sodelovali pri spremembah in dopolnitvah uredbe o davčni olajšavi za vlaganje v raziskave in razvoj. Skupaj s sodelavci je ministrica začela s pripravo nove uredbe o financiranju visokega šolstva, pa s posveti za dijakinje in dijake srednjih šol, ki jih bo v manj kot mesecu dni 14 v vseh slovenskih regijah." Kot so še dodali, bo na današnji seji vlade razpis za vpis v visoko šolstvo.