Wallraff se sam nima za provokatorja, temveč želi po lastnih besedah le vzpodbuditi dialog z muslimani v domači Nemčiji. Poleg tega želi tudi preveriti navedbe Turške islamske unije za verske zadeve, ki je postavila mošejo, o tem, da bo nova mošeja odprta za drugačnost in dialog.

Vodstvo mošeje bo o ponudbi razmislilo

Vodstvo mošeje je povedalo, da ponudbe niso kar takoj zavrnili, temveč da bo o njej še razmislilo. Wallraff je dejal, da nima v mislih klasičnega branja pred občinstvom, temveč bolj diskusijo o temah v Satanskih stihih.

Med branjem naj bi Wallraffa ščitila policija

Najbolj kritizirane del eRushdijeve knjige bi rad prevedel v Turščino, jih prebral v mošeji in nato vzpodbudil pogovor med verniki. „To bi bil pomemben signal za islamske fundamentaliste,“ je dejal znani nemški pisatelj in dodal, da ga nastopa ni strah, bo pa v primeru da do njega res pride, med branjem vseeno zahteval policijsko zaščito.

Rushdie je pred kratkim postal vitez

Debata o Satanskih stihih se je zopet razvnela prejšnji mesec, ko je britanska kraljica Salmanu Rushdieju za njegove dosežke podelila viteški naslov. Rushdie je vrsto let živel pod policijsko zaščito, potem ko je leta 1989 iranski verski voditelj Ajatola Homeini izdal fatvo, ki je pozivala k Rushdijevi smrti, zaradi njegovih opisov preroka Mohameda v Satanskih stihih.