Pokojni iranski ajatola Homeini je leta 1989 razglasil fatvo na Rushideja zaradi njegove knjige Satanski stihi in pozval k njegovemu uboju. Pisatelj je zaradi smrtne obsodbe celo desetletje preživel v ilegali in se skrival pred morebitnimi islamskimi maščevalci.

Včeraj je bilo objavljeno, da je Rushdie na novem seznamu vitezov britanskega kraljestva, ki jih bodo razglasili ob rojstnem dnevu kraljice Elizabete II. Iransko zunanje ministrstvo je imenovanje Rushdieja za viteza že označilo kot odločitev, ki je uperjena neposredno proti islamu.

Tiskovni predstavnik ministrstva Mohamad Ali Hoseini je dejal, da bo to nedvomno postavilo britanske uradnike v konfrontacijo z islamskimi narodi. »Odločitev tudi kaže, da žaljenje islamskih vrednot ni slučajno ter je planirano, rganizirano, vodeno in podprto na Zahodu.«

Iranska vlada se je leta 1998 uradno ogradila od fatve proti Rushdieju, s čimer je bila smrtna obsodba umaknjena. Nekateri islamski duhovniki pa menijo, da fatve ni mogoče umakniti ter muslimane pozivajo, naj jo izvršijo.