Ker so jim varnostniki preprečili, da bi skupščino izvedli v prostorih družbe, so se preselili v pisarno enega od notarjev. Tam so ob 82-odstotni udeležbi potrdili prehod na enotirni sistem upravljanja in imenovanje upravnega odbora. Glavna lastnika Semenarne sta sicer družba KD Kapital in italijanski lastnik, ki je prek podjetij Trasfin in Dinomarchi 51-odstotni delničar.

Njihova akcija ni presenetljiva, saj je upniški odbor pod vodstvom Abanke Vipe že pred tedni izglasoval zmanjšanje osnovnega kapitala na nič zaradi pokrivanja izgube, nato pa dokapitalizacijo z denarnimi vložki. Z argumentom, da so se lastniki odrekli pravici do dokapitalizacije, bi upniki, zlasti banke in veliki dobavitelji, dobili pravico do prevzema lastništva našega največjega proizvajalca semen. Da bi še pravočasno preprečili razlastitev, pa so se lastniki odločili zamenjati upravo. Ne nazadnje naj bi tudi izgubili nadzor nad njo.

Odgovor na vprašanje, ali bo Semenarno še naprej vodil marca lani imenovani Borut Mavsar ali pa njeno vodenje prevzemata Damijan Korošec in Otello Bizzotto, bo moralo dati registrsko sodišče. To bo presodilo, ali je bila skupščina izpeljana zakonito. Čeprav jo je Mavsar v petek še zadnji hip preklical, pa so lastniki neomajni: skupščina je zakonita in morebitne tožbe ne zadržijo njenih sklepov.

»Če je uprava družbe sklicala skupščino na zahtevo delničarjev, lahko le slednji zahtevajo njen preklic,« je pojasnil odvetnik Matjaž Jan, ki zastopa lastnike, in opozoril na sodbo vrhovnega sodišča, v katerem je upoštevana ravno izključna pravica delničarjev, da skličejo in nato tudi prekličejo skupščino. »Bomo videli, kdaj bo vpisana sprememba statuta in nova člana upravnega odbora. Ko se to zgodi, bo prišlo do konstituiranja upravnega odbora in ta lahko imenuje tudi izvršne direktorje,« je dodal Jan. Obenem je poudaril, da so sklepi veljavni, dokler jih nova skupščina ne razveljavi.

Zataknilo bi se lahko že pri njihovem vpisu, saj bo morala zanj poskrbeti še stara uprava družbe. Da ne podpira prizadevanj delničarjev, pa izhaja tudi iz Mavsarjevih pojasnil. »Skupščina je bila izvedena nezakonito, saj velja sklep upniškega odbora, ki jo je preklical. Uprava se mora ravnati po določilih insolvenčnega zakona,« nam je včeraj pojasnil prvi mož Semenarne.

Tudi upravitelj Kristjan Anton Kontarščak je skeptičen do prizadevanj delničarjev, ker da so imeli možnost, da dokapitalizirajo družbo, pa tega niso storili. Vse je odvisno od tega, ali bo registrsko sodišče sklep o statutarni spremembi vpisalo ali ga bo zadržalo, je opozoril. Po njegovih besedah upravitelj nima pristojnosti, da bi izpodbijal sklep skupščine. »Lahko pa bi ga imela uprava,« je povedal. Z Mavsarjem se strinjata, da ukrepi delničarjev ne bodo pozitivno vplivali na prisilno poravnavo družbe. V teku je namreč že omenjena dokapitalizacija, upniki pa pri njej sodelujejo predvsem na podlagi zagotovil uprave Semenarne, da bo sanacija uspela.