Sodišče je postopek prisilne poravnave nad polzelskim podjetjem sprožilo potem, ko je vodstvo Garanta v začetku tedna dopolnilo predlog prisilne poravnave. V predloženem načrtu finančnega prestrukturiranja predvideva, da bodo upniki v štirih letih poplačani 50-odstotno, podjetje pa bi po pridobljenih svežih sredstvih zaposlovalo 80 ljudi.

Podjetje ima za okoli 700.000 evrov odprtih terjatev upnikov, vodstvo pa upnikom predlaga polovično poplačilo terjatev v štirih letih. Podjetje ima zaradi izvršbe davčne uprave še vedno blokiran račun, prav tako že več kot teden dni delavci kljub povpraševanju ne delajo, ker so jim izklopili elektriko.

V teh dneh naj bi po napovedih direktorice Garanta Polzele Simone Potočnik stekla dogovarjanja glede ponovnega vklopa elektrike, delavci pa naj bi se na delo vrnili takoj, ko bo podjetje dobilo sveža sredstva. Podjetje že ima sklenjen dogovor o pridobitvi kredita, prav tako direktorica sveža sredstva pričakuje z naslova dokapitalizacije podjetja s strani obstoječih lastnikov.

Predlog načrta finančnega prestrukturiranja podjetja predvideva okoli 80 zaposlenih ob nekoliko manjšem obsegu dela, kot so ga imeli doslej. Če bo dovolj povpraševanja, pa bo število zaposlenih višje, je ob dopolnitvi predloga za prisilno poravnavo za STA pojasnila Potočnikova.

Podjetje Garant Polzela ima trenutno 117 zaposlenih, ki že štiri mesece niso dobili plač, prav tako ne regresa. Delavci, ki so prejšnji teden javno izrazili razočaranje nad razmerami, so vodstvu družbe očitali, da zavlačuje z uvedbo stečaja.