Ob bistvenem poudarku, ki ga v prireditev vključuje zgodovinsko dejstvo združitve Prekmurja z matičnim narodom, umetniški program tokrat namenja posebno pozornost predstavitvi pokrajine Goričko, ki obsega poseben, gričevnat del Prekmurja.

Govorni del slovesnosti letos sestavljajo umetniška besedila pesnikov in pisateljev, ki izhajajo iz Goričkega, ali so z njim sicer tesno povezani. Ti avtorji so Dušan Šarotar, Milan Vincetič, Ernest Ružič, Štefan Kardoš in Feri Lainšček. Glasbeni del sestavljajo prekmurske ljudske pesmi, ki jih v sodobnih priredbah izvajajo skupine Jararaja, Brina, Terrafolk in Mystica & Space Doctors.

Sodelovali bodo še Združeni gorički pevski zbori pod vodstvom Dejana Prasla in Policijski orkester pod vodstvom Tomaža Kmetiča ter Boštjan Rous. Plesni del pa sestavljajo plesi z Goričkega, ki jih bo izvajala Akademska folklorna skupina France Marolt.

Prireditev, ki bo potekala na treh ravneh - umetniška beseda z video projekcijo, ljudska glasba in ljudski plesi - se bo zlila v vsebinsko zaokrožen in umetniško prepričljiv dogodek, ki bo zbranim na prizorišču ponudil poetičen vtis o Goriškem in Prekmurju.

Avtorji letošnje proslave so scenarist Feri Lainšček, režiserka Duša Škof in muzikolog Tomaž Rauch, režiser video filmov pa je Aleš Nadai.