Veliki šmaren, ki je kot državni praznik dneva prost dan, je v Marijinem svetišču danes praznovalo okrog 5000 ljudi, ki so na Brezje prišli s 1500 avtomobili in šestimi avtobusi, kolikor so jih našteli redarji Turističnega društva Brezje. Verniki so na sveti maši obnovili svojo ljubezen do Jezusove matere Marije, ki po krščanskem prepričanju pomaga prosečim.

Prisluhnili so nagovoru nadškofa Urana, ki je praznik Marijinega vnebovzetja navezal na aktualno dogajanje v državi. Uran je prepričan, da je slovenski prostor zajela nekakšna "ideologija smrti". "V Sloveniji vsako leto za obnavljanje naroda manjka okrog 10.000 rojstev, tako da je ob koncu leta 2006 manjkalo že približno 272.000 otrok. Na drugi strani pa smo v zadnjih dvajsetih letih opravili okrog 312.000 splavov, kar je enako številu prebivalcev največjega slovenskega mesta skupaj z okolico," je dejal Uran.

Temu, po nadškofovih besedah tragičnemu dogajanju, se letno pridruži še več kot 500 samomorov, kar Slovenijo uvršča na žalostno peto mesto na svetu, prek 300 žrtev prometnih in drugih nesreč, zasvojenost z drogo in okrog 170.000 težkih odvisnikov od alkohola. Poleg tega so po številu sklenjenih zakonskih zvez Slovenci na zadnjem mestu v Evropi, po številu razvez pa med prvimi.

Omenjeni podatki zastavljajo vprašanje o sedanjem položaju in prihodnosti Slovenije. Nadškof pa nanj odgovarja s paradigmo zaljubljenosti v življenje, ki ga je treba ljubiti in varovati pred vsemi nevarnostmi, ki ga ogrožajo. "Naravno okolje varnosti in topline je prav zakonska zveza, ljubeč odnos med možem in ženo, ki je vedno odprt za morebitno novo življenje," je poudaril Uran, ki pa se zaveda, da tudi zakon ni brez težav.