Razlog, da jih ni bilo več, gre iskati verjetno v nasprotovanju svojcev Janeza Drnovška, ki so proti vsaki nepremišljeni uporabi njegovega imena.

Te njihove želje je večkrat podprl tudi predsednik države Danilo Türk. Prav tako nad postavitvijo Drnovškovega spomenika v Zagorju po nekaterih izjavah niso navdušeni različni predstavniki strank, izjema ni niti Švaganova LDS.

"Kip je skromen, kakor je bil tudi Janez Drnovšek. Zagorje je edina občina, ki ji kaj takega sploh pripada," odgovarja na očitke o samovoljni postavitvi spomenika in delno tudi na številne predloge o poimenovanju ulic, šol in še česa drugega v številnih slovenskih krajih Matjaž Švagan, ki je prepričan, da ga pri tem podpira velika večina Zagorjanov, in to ne glede na želje svojcev nekdanjega predsednika.

Janez Janša je včeraj povedal, da osebno meni, da si je njegov predhodnik zaslužil to obeležje v Zagorju. "Čeprav nisva pripadala isti politični opciji, sva se v zadnjih letih veliko srečevala. Dr. Janez Drnovšek zasluge za razvoj Slovenijo zagotovo ima. Še posebno, ko gre za njegovo vztrajanje pri evroatlantski usmeritvi Slovenije," je dejal predsednik vlade.

Ob odkritju kipa je Matjaž Švagan včeraj poudaril, da s tem Drnovšku izrekajo zahvalo za vse, kar je storil za Zagorje in predvsem Slovenijo: "Imeli smo ga radi in tudi sam je večkrat poudaril, da je ponosen, ker izhaja iz Zagorske doline."

Kljub številnim polemikam okoli tega se je včeraj na odkritju spomenika vseeno zbralo več sto ljudi, večinoma domačini, in tudi precej tistih, ki so Janeza Drnovška poznali bolj osebno in manj po politični plati. Od sorodnikov Janeza Drnovška pa so bile prisotne njegove tete.

Spomenik je odkril kar sam Matjaž Švagan, ki je s tem nekako simbolično nadomestil ameriškega predsednika Georgea Busha, ki ga je že pred časom vabil k temu dejanju. Vendar je odnehal, ko je ugotovil, da ta v Zagorju med ljudmi ne bi bil ravno preveč dobrodošel.

Koliko je občina za izdelavo kipa in pripravo prostora v parku odštela kiparju Mirsadu Begiču in drugim izvajalcem, Švagan ni povedal, kip naj bi večinoma ali kar v celoti plačali kar nekateri neimenovani donatorji.