Prav SAZAS je namreč dosegel, da je društvo ostalo brez osem tisoč evrov: "Denar je preprosto izginil, ni bilo nobene sodne odločitve, pobrali so nam ga!" trdi Darjan in dodaja, da SAZAS od začetka delovanja ne priznavajo: "Na naše koncerte pride pet ali pa sto ljudi, velikokrat ne zberemo niti za to, da bi glasbenikom povrnili stroške za bencin! Nam pa so zdaj pobrali ves denar za naše prireditve jeseni, za delavnice in izobraževanje!" Izbruh ne ustvarja nobenega dobička, pogosto so jim nekomercialne glasbene skupine hvaležne, ker jim omogoča, da se predstavijo javnosti, SAZAS pa jih po njihovi oceni obravnava, kot bi prirejali koncerte komercialnih izvajalcev.

Za denar, ki ga ni več na računu, bi kranjski mladi alternativci organizirali okoli sto različnih prireditev. Mestna občina Kranj jim je začasno dodelila sicer propadajoči objekt, ki po tej plati predstavlja pravo gorenjsko postojanko alternativne kulture. Izbruhovci trdijo, da društvo ni prejelo nobenega obvestila o izvršbi, niso se mogli pritožiti oziroma dokazovati, da jim SAZAS jemlje (pre)več: "Delujemo prostovoljno, lotevajo pa se nas bogataši, ki jih ne priznavamo, kot jih ne priznava veliko izvajalcev. V naših prostorih ni vode, elektrike, imamo le agregat - in nas so zdaj obrali še za zadnja sredstva, ki smo jih imeli!?" se sprašuje predsednik društva, ki je brez denarja.

Na SAZAS smo naslovili vprašanja v zvezi z ravnanjem do Izbruha, a od njih nismo dobili odgovora. Zasledili pa smo v medijih, da so v SAZAS samo potrdili, da je Izbruh dolžan plačevati nadomestila avtorjem, a tega ni počel, in da ravnajo po zakonodaji. "Naj tržijo in pobirajo evre od Rebeke Dremelj in Helene Blagne, nas pa naj pustijo pri miru," pravijo v Izbruhovem kulturnem bazenu.