"OZS v znak mirne rešitve spora predlaga Sazasu začasni dogovor in je pripravljen revalorizirati tarifo Sazasa iz leta 1998 za obdobje zadnjih štirih let za 16 odstotkov," poudarjajo v zbornici. To pomeni, da OZS še vedno ne pristaja na 60-odstotno povišanje Sazasa z začetka lanskega leta.

To zvišanje bi lahko veljalo za dobo enega leta, med tem pa bi se lahko OZS in Sazas dogovorila za uvedbo novega sistema, ki bi se približal avstrijskemu modelu določanja tarif. Ta kot glavni kriterij za odmero tarife uporablja obiskanost gostinskega ali frizerskega lokala. Tudi iz Sazasa so sporočili, da želijo čim prej podpisati nov tarifni sporazum, niso pa se opredelili do predlaganega takojšnjega povišanja tarif iz leta 1998, so navedli v OZS.

Dokler OZS ne bo sklenila sporazuma s Sazasom, bo akcija odklopa avdiovizualnih naprav še naprej potekala. K temu stališču so se zavezali vsi podjetniki, ki so poslali Sazasu odjavne izjave, ki jih je pripravila OZS. Na OZS so do zdaj zabeležili odjavne izjave približno 560 podjetnikov. Kot so poudarili, "vsi ti podjetniki in drugi, ki posredno ali neposredno sodelujejo v akciji S tišino do poštenih tarif, pričakujejo hitro rešitev nastale situacije".

Če se bo v prihodnje izkazalo, da bodo ovire za normalno sodelovanje med podjetji in Sazasom previsoke in da se bodo spori med njimi v velikem številu prenašali na sodišča, se bo zelo verjetno pojavila potreba, da bo zakonodajalec z zakonom ustanovil javno agencijo, ki se bo profesionalno ukvarjala z določitvijo in pobiranjem nadomestil od uporabnikov, so še prepričani v zbornici.