Raziskava z naslovom "Bralec marihuane: globalna vprašanja in lokalne izkušnje" ne poziva niti k legalizaciji mehkih drog niti k zaostritvi obstoječih kazni na tem področju. Gre za delo, ki naj bi postalo temeljni priročnik pri znanstvenih raziskavah in pri oblikovanju zakonodaj in politik na področju drog v Evropi.

*** VIDEO: Do sveta brez drog bo še dolga in trnova pot **

"Marihuana je najbolj uporabljena nezakonita droga v Evropi, lahko pa je tudi pomemben vir razhajanj in tema razprav med politiki, znanstveniki, policijo in državljani. Posledično je javnost soočena z dnevnim tokom informacij o marihuani, pri čemer so nekatere dobro utemeljene, druge pa pretirane in včasih zavajajoče," je povedal direktor EMCDDA Wolfgang Goetz.

Prvi del poročila ponese bralca skozi zgodovino marihuane in med drugim prikaže, kako so številne vlade, npr. Nizozemska, spreminjale svoj pristop do drog. Od ničelne tolerance do dekriminalizacije poročilo izpostavi velika razhajanja med državami, ki gredo glede marihuane pogosto v ravno nasprotne smeri.

Portugalska je uporabo marihuane dekriminalizirala leta 2000, Luksemburg pa je znižal zagroženo kazen z zaporne na denarno. Medtem sta danska in Italija npr. zakone zaostrili, na Nizozemskem pa so okrepili pritisk nad njihovimi slavnimi coffeshopi. Mnoge nove članice EU imajo glede marihuane strožje zakone.

V drugem delu poročilo ponudi splošen pregled področij, kot so vpliv marihuane na zdravje, opisi sodobnih evropskih vzorcev rabe marihuane ter potreba po zdravljenju v primerih zlorabe marihuane. Primerja tudi cene grama marihuane - od 1,4 evra v Španiji do 21,5 evra na Norveškem - ter zavrača zmotno prepričanje oz. "urbani mit", da je današnja marihuana veliko močnejša, kot je bila včasih.