"Reformatorji dostikrat naletimo na nasprotovanja. Ko gre za načela, se vsi strinjamo: ja, Evropa mora biti konkurenčna in potrebujemo več znanja. A pri konkretnih vprašanjih politiki zelo radi potegnejo s tistimi, ki bi z reformami lahko izgubili," je opozoril Turk, ki je v razpravi nacionalnih in Evropskega parlamenta zastopal slovensko predsedstvo.

"Zato se mi zdi pomembno, da to podporo poiščemo, da najdemo v Evropi, v parlamentih, pri socialnih partnerjih konsenz, da se moramo spreminjati," je menil. "Sicer namreč na svetovnem zemljevidu Evrope čez nekaj desetletij ne bo," je posvaril Turk, ki je bil poleg predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa ključni govorec v razpravi.

V govoru se je Turk oprl na Machiavellijevo misel o reformah: "Reformator ima ostre nasprotnike v vseh, ki imajo korist od starega reda in samo mlačne podpornike v tistih, ki bi od reform imeli korist." Za to, da pride Evropa v formo z reformo, "potrebujemo več kot zgolj mlačno podporo", je pozval pred marčnim vrhom EU, ključnim za lizbonsko strategijo.

Slovensko predsedstvo si prizadeva, da bo spomladanski vrh v marcu zagnal ambiciozen nov cikel lizbonske strategije: potrdil bo integrirane smernice - makroekonomske, mikroekonomske in smernice za zaposlovanje, sprejel specifična priporočila članicam z zvezi z njihovimi nacionalnimi programi ter se zavzel za štiri prednostne cilje, je razložil Turk.

Ta štiri področja so skrb Evrope za okolje, skrb Evrope za človeka in njegov socialni položaj, napori za podjetnejšo Evropo in napori za inovativnejšo in ustvarjalnejšo Evropo, pri čemer je minister posebej poudaril pomen znanja kot pete svoboščine. Ob tem je tudi pozval k jasni umestitvi zelo popularne okoljske teme znotraj lizbonske strategije.

S tem bi se namreč med drugim povečala prepoznavnost lizbonske strategije, na kar je kot na pereč problem opozorilo več sodelujočih nacionalnih in evropskih poslancev v razpravi. Zunaj Bruslja so ljudje prepričani, da je lizbonska strategija projekt elite in da sami niso vpeti v reforme, je opozoril eden od evropskih poslancev.