Na najvišje mesto med skupno 271 regijami, ki v klasifikaciji statističnih teritorialnih enot (NUTS) sodijo na raven NUTS 2, se je sicer uvrstil ožji London s 303 odstotki povprečja celotne EU, na najnižje mesto pa Severovzhodna Romunija, ki je dosegla 24 odstotkov povprečja sedemindvajseterice.

Ožjemu Londonu sta v letu 2005 sledila Luksemburg (264 odstotkov), ki je celoten obravnavan kot ena regija, in Bruselj (241 odstotkov), so sporočili iz evropskega statističnega urada.

Skupno sicer 125 odstotkov povprečja presega 42 regij, od tega osem iz Nemčije, po pet z Nizozemske in Velike Britanije, po štiri iz Italije in Avstrije, po tri iz Belgije in Španije, dve s Finske, po ena s Češke, Danske, Irske, Grčije, Francije, Slovaške in Švedske ter Luksemburg.

Pri tem je po opozorilih Eurostata potrebno upoštevati, da na BDP na prebivalca v nekaterih regijah občutno vplivajo dnevne migracije delavcev.

Na dnu lestvice se tik pred Severovzhodno Romunijo uvrščata Severozahodna ter Južno osrednja Bolgarija (obe dosegata 27 odstotkov).

Med 69 regijami, ki dosegajo manj kot 75 odstotkov povprečnega BDP v celotni EU, jih je 15 s Poljske, osem iz Romunije, sedem s Češke, po šest iz Bolgarije, Grčije in Madžarske, pet iz Italije, štiri s Portugalske, po tri iz Francije in Slovaške ter po ena iz Nemčije, Španije, Slovenije, Estonije, Latvije in Litve.