Hrvaška naj reši dvostranska vprašanja

Hrvaška naj "v celoti spoštuje" dogovor glede ERC, dosežen 4. junija 2004, na katerega se sklicujejo tudi sklepi Evropskega sveta junija 2004 in pogajalski okvir, ter "ne uveljavi nobenega vidika cone za države članice EU", piše v prenovljenem pristopnem partnerstvu s Hrvaško, ki so ga danes v Bruslju brez razprave potrdili finančni ministri EU.

Hrvaška naj "okrepi prizadevanja v iskanju dokončnih rešitev odprtih dvostranskih vprašanj, predvsem vprašanj meje s Slovenijo, Srbijo, Črno goro ter Bosno in Hercegovino; ter reši vprašanje zaščitne ekološko-ribolovne cone", še piše v prenovljenem pristopnem partnerstvu s Hrvaško, ki zamenjuje in nadgrajuje sklepe o Hrvaški iz leta 2006.

V lanskih, precej blažjih sklepih o pristopnih pogajanjih s Hrvaško je EU zapisala, da "se glede ERC, ki jo je enostransko razglasila Hrvaška, nadaljuje uresničevanje tristranskega dogovora, sprejetega junija 2004". V primerjavi z lani je EU tudi okrepila poziv k iskanju dokončnih rešitev za odprta vprašanja meje s Slovenijo in drugimi sosedami.

Na novo opredeljena načela in prednostne naloge

V prenovljenem pristopnem partnerstvu je Svet EU v sestavi finančnih ministrov tako na novo opredelil načela, prednostne naloge in pogoje v pristopnih pogajanjih s Hrvaško na podlagi poziva zunanjih ministrov 10. decembra, naj Hrvaška "ne uveljavi nobenega vidika ERC za države članice EU, dokler ni dosežen skupen dogovor v duhu EU".

Odločitev, sprejeta danes, določa nove prioritete v pristopnih pogajanjih, med katerimi je tudi omenjen poziv k rešitvi problema ERC in vprašanj meje. "Da bi svoje priprave osredotočila na razvijajoče se potrebe procesa, se od Hrvaške pričakuje, da bo oblikovala načrt z urnikom in posebnimi ukrepi za soočanje z novimi prioritetami," še poziva EU.

Hrvaška in problem ERC bosta po navedbah diplomatskih virov v Bruslju na dnevnem redu zunanjih ministrov EU v ponedeljek. Vendar pa še ni jasno, kakšne odločitve bo EU sprejela, saj pogovori o odprtih vprašanjih, tako o ERC kot vprašanjih meje, med vpletenimi stranmi še potekajo.