Vlada se je za oddajo odločila zaradi pospešitve konvergenčnih procesov v ekonomskem in pravnem okolju v luči pristopanja EU in prevzemanja evra, je pojasnil Rop. "Če smo želeli uspešno vstopiti, smo morali znižati inflacijo s sedmih na 2,4 odstotka. Če smo želeli znižati inflacijo, smo morali varčevati," je dejal Rop.

Predsednik komisije Zvonko Černač (SDS) je na Ropove navedbe odgovoril, da "dobro, da smo imeli falcona, drugače ne bi bili v EU".

Nekdanji premier je še ocenil, da posel oddaje vladnega letala finančno ni bil negativen. "Meni ni žal, da smo oddali letalo," je dodal Rop. Projekt oddaje je bil po njegovih besedah uspešen, saj so prilivi nevtralizirali odlive. Ob tem je dodal, da si vlada ni mogla privoščiti falcona, ko se je pogajala s socialnimi partnerji. Na pogajanjih je na mizo vedno prišel falcon, je dodal. "Tudi na osnovi oddaje falcona smo dosegli dogovor s socialnimi parterji," je še ocenil Rop.

Glede nakupa samega je Rop povedal, da je bil kot finančni minister odgovoren za javno blagajno, plačno politiko in pogajanja s socialnimi partnerji, zato je bil v času nabave falcona skeptičen do takšnega nakupa.Ropa je sicer uvodoma zanimalo, zakaj je bil glede na predmet preiskave le on izmed predsednikov vlad povabljen kot priča, kar je ocenil kot pristransko. Pri postopku nakupa sta nameč po njegovih besedah sodelovala vsaj dva predsednika vlad. "To zbuja dvom v poštene namene pri vašem delu," je dejal Rop.Černač mu je odgovoril, da je komisija sprejela dokazni sklep in da deluje v skladu s tem sklepom. Podpredsednik komisije Aurelio Juri je dodal, da je SD že na konstitutivni seji predlagala, da bi razširili predlagani seznam prič na predsednike vlad in ministre.

"Večina v komisiji je ta predlog zavrnila," je pojasnil.Černač je na to trditev odvrnil, da je bil predlog zavrnjen, medtem ko novega dodatnega predloga ni bilo. "Ne morem obravnavati nekaj, kar smo zavrnili, dokler ne dobim dodatnega predloga," je še dodal.Rop je po zaslišanju ocenil, da je šlo "za politično farso in poskus, kako bi nekatere stvari iz preteklosti aktualizirali in skrili tisto, kar je dejansko problem te vlade. To pa je nekredibilnost in slabo upravljanje".