"Letalo potrebujemo za predsednikovanje"

Slovensko veleposlaništvo v ZDA je po besedah premiera Janeza Janše dobila naročilo, da se pozanima za pogoje, pod katerimi bi se dalo slovensko letalo falcon 2000EX, ki je sedaj v najemu nekega ameriškega podjetja, pridobiti nazaj nekoliko pred rokom. Slovenija bo namreč letalo potrebovala v času priprav in predsedovanja EU. "Iščemo najcenejšo varianto, da bi zadovoljili te potrebe, ki se jim ni možno izogniti," je na današnji novinarski konferenci pojasnil premier.

Janša hoče letalo nazaj pred rokom

Vlada bi zakupniku zaradi stroškov, povezanih s predčasno odpovedjo zakupa letala, morala plačati med 300 in 800 milijonov slovenskih tolarjev. Kot poročajo današnje Finance, je tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak v izjavi zapisal, da vlada „ni sprejela nobenega takšnega sklepa“, so pa uradu za informiranje potrdili, da je do srečanja med slovensko vlado in predsednikom uprave Genmarja prišlo.

Rupel in Peter Georgiopolus sta se srečala v New Yorku, kjer je bil zunanji minister na zasedanju ZN. Prvi pogodbeni rok za falcona se izteče februarja 2008, drugi pogodbeni termin pa se izteče čez sedem let in pol. Po pogodbi slovenska vlada od ameriškega ladjarja letala na more zahtevati, lahko se le dogovori za stroškov, ki bi nastali, ker bi zakupnik zaradi predčasne prekinitve pogodbe moral najeti drugo letalo.

Cena zakupa falconu podobnega letala naj bi znašala okrog 170 tisoč dolarjev na mesec. Če bi vlada zakupniku ponudila nadomestilo za 30 mesecev, bi to naneslo blizi 300 milijonov tolarjev, če pa bi zakupnik vztrajal do konca drugega pogodbenega roka, bi znesek narasel na več kot 800 milijonov slovenskih tolarjev.