Policija je ob tem aretirala več protestnikov, med njimi vodjo opozicijske Druge Rusije, nekdanjega šahovskega svetovnega prvaka Garija Kasparova.

Po podatkih organizatorjev se je v središču ruske prestolnice zbralo 3000 nasprotnikov režima, medtem ko policija navaja, da se je protestov udeležilo okoli tisoč ljudi. Na demonstracijah je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa posredovalo več kot tisoč pripadnikov varnostne policije OMON in vojske.

Oblasti so sicer dovolile, da se protestniki zberejo na enem mestu, vendar pa so prepovedale pohod do sedeža osrednje volilne komisije in pri tem navedle "varnostne razloge".

Po poročanju medijev, na katere se sklicuje dpa, je policija tudi v drugih ruskih mestih aretirala več deset ljudi, ki so se želeli udeležiti protivladnih demonstracij. V mestu Samara pa so proteste odpovedali, potem ko so policisti aretirali več organizatorjev.

V Moskvi so istočasno potekale demonstracije v podporo Putinu, ki bo na volitvah 2. decembra nastopil kot glavni kandidat stranke Združena Rusija, in sicer se jih je udeležilo nekaj tisoč ljudi.

Pritožbeni svet ruskega vrhovnega sodišča je sicer prav danes potrdil, da je sodelovanje Putina na volitvah v skladu z zakonodajo in tako zavrnil pritožbo, ki jo je vložila desnosredinska liberalna stranka Zveza desnih sil (SPS), poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Pritožbeni svet je tako potrdil odločitev, ki jo je v sredo sprejelo vrhovno sodišče, ki v dejanjih predsednika nasprotno ne vidi kršitve ustave ali volilnih zakonov.

SPS je zahteval, da se Putinovo ime umakne z liste stranke Enotna Rusija, na kateri je glavni kandidat. Kot je trdil, naj bi namreč Putin, ko je v svojem rednem letnem odgovarjanju na vprašanja državljanov, ki ga je v živo prenašala ruska državna televizija, oktobra letos govoril tudi o politični prihodnosti Rusije, kršil volilno zakonodajo.