Po predlogu DZS bi uprava Term Čatež zahtevan umik 100.894 lastnih delnic, ki jih imata v lasti hčerinski družbi Marina Portorož in Turistično podjetje Portorož, zagotovila z zmanjšanjem osnovnega kapitala Term Čatež, in sicer tako, da bi pridobila lastne delnice od hčerinskih družb proti plačilu v višini povprečne tržne cene v zadnjem mesecu.

Uprava bi glede na predlog DZS, ki je nasprotni predlog sklepa objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze, lastne delnice pridobila proti plačilu v višini povprečne tržne cene v zadnjem mesecu pred dnevom sprejema tega sklepa za posamezno lastno delnico, in sicer v breme rezerv za lastne deleže, drugih rezerv, prenesenega čistega poslovnega izida in čistega poslovnega izida poslovnega leta.

Osnovni kapital družbe Terme Čatež bi bil z dnem pridobitve lastnih delnic, ki se umikajo, zmanjšan za 2.526.139,21 evra, tako da bi po zmanjšanju znašal 12.444.216,32 evra.

DZS natančneje opredelil zahtevo po umiku delnic

DZS želi natančneje določiti namen in način izvedbe umika lastnih delnic v izogib morebitnemu dvomu o izvršljivosti sklepa k 2. točki dnevnega reda, kot je bil prvotno predlagan v zahtevi delničarja z 2. avgusta, kljub temu da bi bilo izvršljiv že sklep v prvotno predlaganem besedilu, so zapisali v obrazložitvi. V vsem ostalem ostaja zahteva DZS z 2. avgusta nespremenjena.

Rezerve Term Čatež za lastne deleže so konec junija znašale 10,277 milijona evrov, druge rezerve 17,065 milijona evrov, prenesen čisti poslovni izid 4,407 milijona evrov in čisti poslovni izid poslovnega leta 1,302 milijona evrov.

Omenjeni delež delnic, ki sta v lasti Marine Portorož (58.374 delnic oz. 9,76 odstotka) in TPP (42.520 delnic oz. 7,11 odstotka), se šteje za lastne delnice materinske družbe in presega prag desetih odstotkov osnovnega kapitala Term Čatež. Ker družba teh lastnih delnic ni odsvojila v zakonsko predpisanem roku treh let od pridobitve, jih mora skladno z zakonom o gospodarskih družbah umakniti.