Skupini ameriških znanstvenikov je uspelo klonirati dve skupini embrionalnih zarodnih celic iz opičjih zarodkov. Tudi slednje so pridobili s kloniranjem.

Korak naprej za razumevanje bolezni

Dih jemajoče odkritje so javno predstavili na letošnji konferenci o zarodnih celicah, ki je potekala v avstralskem Cairnsu. „Dokazali so nekaj, na kar smo dolgo čakali,“ se je na odkritje odzval eden od avstralskih pionirjev raziskovanja zarodnih celic Alan Trounson iz Univerze v Melbournu. „Odkritje je izjemno pomembno, saj bomo z njegovo pomočjo lahko klonirali veliko novih celičnih linij, ki nam bodo pomagale razumeti nekatere izjemno kompleksne bolezni.“

S pomočjo kloniranega embria do kloniranih zarodnih celic

Prejšnji poskusi, da bi iz kloniranih embrijev primatov klonirali zarodne celice, so bili neuspešni. Korejski genetik Woo Sook Hwang je isto poskusil s človeškimi jajčeci. Bil je uspešen, vendar je zaradi neetičnega ravnanja izgubil službo. Shoukhrat Mitalipov iz nacionalnega centra za raziskovanje primatov v Oregonu, ki je avtor velikega odkritja, je za kloniranje uporabil opičji zarodek na ravni blastociste. Iz njega je odstranil celično jedro in ga vstavil v kožne celice desetletne opice iz vrste Rhesus. Uspelo mu je ustvariti skupine celic z enakim DNK, kot so ga imele celice donorja.

Ključna faza identifikacija kromosomov

Mitalipov je na konferenci prikazal tudi nadaljnji razvoj zarodnih celic v specializirane srčne celice in nevrone. Prepričan je, da je pomembno vlogo pri odkritju igralo dejstvo, da je za identifikacijo kromosomov uporabil polarizirajočo svetlobo. Odkritje bo pomagalo, da bomo v bodoče lahko „proizvajali“ zarodne celice iz kloniranih celic istega odraslega človeka, kot mu jih bodo kasneje presadili. S tem se bodo izognili tveganju, da bi telo presajene celice zavrnilo, kar se pogosto dogaja sedaj.

Znanstveniki upajo, da bo tako imenovano terapevtsko oziroma regenerativno kloniranje pomagalo pri zdravljenju nekaterih hudih bolezni, na primer multiple skleroze in bolezni srca in ožilja. Odkritje pa ne pomeni samo novega upanja za hude kronične bolnika, pač pa pomeni tudi korak naprej pri kloniranju odraslih primatov: človekov in opic.