Ta (ne)sreča je doletela ovco. Na pogled je ovca, hvala bogu, še vedno ovca, v sebi pa ima polovico ovčjih in polovico človeških notranjih organov.

ŠE BREZ IMENA

Ovca, ki ji (še) niso dali imena, ima 15 odstotkov človeških in 85 odstotkov živalskih celic. Kaj to pomeni? To pomeni, da smo še en korak bliže času, ko bomo "gojili" človeške notranje organe v živalih za presaditev v ljudi. Lahko bi bilo veliko hujše. Če ste videli film Otok, ste v njem videli samosvojo človeško farmo, na kateri so v nevednosti gojili klone za rezervne organe bogatih.

Profesor Esmail Zanjani z univerze v Nevadi je potreboval sedem let in 12 milijonov dolarjev, da je izpopolnil tehniko, ki omogoča vsaditev človeških celic v ovčji zarodek. Ustvaril je že ovčja jetra z velikim deležem človeških celic in upa, da mu bo uspelo ustvariti v ovcah natančno take notranje organe, kot bi jih določen bolnik potreboval - s pomočjo njegovih zarodnic celic. Kako? Tako, da bodo iz bolnikovega kostnega mozga oziroma matičnih celic izločili izvorne celice in jih vsadili v ovčje zarodke. Vsak bolnik bi po besedah profesorja Zanjanija potreboval čredo desetih ovc, tako da bi imel na voljo več primerkov organa, ki ga potrebuje, če bi presajeni odpovedal. Za čredo desetih ovac bi mu morali vzeti približno dve unči, kar je 56,7 grama zarodnih celic.

ZAČETEK HIMER

Samo v Britaniji čaka trenutno na presaditev organov 7168 bolnikov. Kot pričakujejo, bosta dve tretjini umrli, preden bodo na voljo organi, ki jih potrebujejo. Zato so tudi znanstveniki londonskega King's Collega in Inštituta za zarodne celice v Newcastlu v Angliji vladni organ, ki bedi nad etiko in moralo genske terapije, zaprosili za dovoljenje, da bi tudi sami začeli s poskusi ustvarjanja himer ("človečiziranih" živali). Zaradi novice iz Nevade bodo seveda oživeli kritika na temo, da se znanstveniki gredo boga, in strahovi pred prenosom škodljivih virusov, ki so v živalskih telesih neškodljivi, v človeško vrsto.