Takrat naj bi bila znana odločitev Kada in Soda o prodaji njunega 18-odstotnega deleža v Etiju, in do takrat ne uprava in ne člani nadzornega sveta ne dajejo nobenih izjav.

Tako ni želel pojasniti niti, ali so se na seji nadzornega sveta, ki ga vodi predsednik uprave NLB Marjan Kramar, pogovarjali o prodaji delnic v lasti Kada in Soda. Delnice Etija so namreč vinkulirane, zato bo njihov kupec potreboval soglasje nadzornega sveta, kar močno otežuje prodajo Kada in Soda, ki jima gre pri izbiri kupca le za čim višje kupnine. Zato sta sklada po naših informacijah želela od nadzornega sveta dobiti obljubo, da bo soglašal s tistim kupcem, ki bo ponudil najvišjo ceno pri prodaji njunega deleža. V Sodu naših vprašanj včeraj niso želeli komentirati.

Po nekaterih neuradnih informacijah uprava in večina v nadzornem svetu najbolj podpirata Probanko, ponudbo sta oddala še Maksima Holding in GIP Beton, vsi pa so morali do prejšnjega tedna oddati izboljšano ponudbo za delež v Etiju. Gabrijel Brezovar, direktor družbe GIP Beton, je prepričan, da je favoriziranje Probanke logična poteza uprave. Če delnice kupi Probanka, ji namreč ne bi bilo treba objaviti prevzemne ponudbe, tako kot Betonu ali Maksimi Holdingu, ki sta že pomembna lastnika Etija. Tako bi bil mogoč nekakšen delni menedžerki odkup delnic v prihodnosti, vodilni pa bi lahko po nižjih cenah še naprej kupovali delnice od majhnih delničarjev, zaposlenih in bivših zaposlenih v družbi, ki imajo skupaj več kot 50-odstotni delež. Po Brezovarjevem mnenju bi s tem ohranili nadzor nad družbo.

jure.nagode@dnevnik.si