Stroški borze in KDD pa pri nakupu v višini 5000 evrov znašajo 5,65 evra.

Najnižje stroške odpiranja računa ima Raiffeisen Krekova banka, in sicer 10,43 evra, medtem ko pri preostalih članih ta strošek znaša približno 12,5 evra. Večja razhajanja pa so opazna pri višini minimalne provizije pri trgovanju na Ljubljanski borzi. V Perspektivi namreč minimalna provizija znaša 25, v Novi Ljubljanski banki (NLB) pa nekaj več kot kot 20 evrov. Pri tem velja omeniti, da v Argonosu minimalne provizije sploh ne zaračunavajo, med družbami z najnižjimi minimalnimi provizijami pa zasledimo še Iliriko (6,25), Factor Banko (8,35) in Mojo Delnico (10).

Daleč najvišje stroške pri nakupu vrednostnih papirjev v višini 5000 evrov bodo imeli vlagatelji, ki bi se odločili za trgovanje prek NLB. V naši največji banki bi jim namreč v tem primeru zaračunali kar 65 evrov brez upoštevanja stroškov KDD in borze. Kako upravičujejo najvišje stroške pri trgovanju, smo želeli izvedeti v NLB, vendar odgovora na naše vprašanje nismo dobili. Povedali so nam le, da provizije zaračunajo skladno z njihovo tarifo in določeno bonitetno skupino stranke, ki se določi skladno s predhodnimi in pričakovanimi borznimi transakcijami. Vendar je pri tem treba dodati, da večina borznih hiš in bank svojim rednim strankam zaračuna nižjo provizijo, a imajo hkrati prav vse nižje stroške tudi za nove stranke.

Največ strank sta konec preteklega leta po podatkih, ki so nam jih posredovali borzni člani, imeli Abanka in Poteza, in sicer prva 15.000, druga pa dobrih 14.000. Za njima se je na tretje mesto uvrstila NLB (12.221), ki ji sledita Gorenjska banka (10.000) in Gorenjska borznoposredniška družba (9743).