Zabava, s katero je Maribor proslavil 13. naslov slovenskega prvaka, je imela edino lepotno napako, da v tekmi zadnjega, 36. kroga ni premagal pokalnega prvaka Kopra, ampak se je razpletlo z remijem brez golov. A v Ljudskem vrtu je bil tako bogat spremljevalni program, da 9000 obiskovalcev s tekmo v prijateljskem vzdušju ni bilo razočaranih, saj so zaradi pestrega programa proslavljali že od opoldneva. Številni so si privoščili štajerski »all inclusive«. Ob nakupu vstopnice za deset evrov so prejeli še porcijo odojka (spekli so jih 20) ter pivo ali brezalkoholno pijačo, sodelovali pa so še v spretnostnih igrah in srečelovu.

Čeprav se je med kluboma v preteklosti marsikdaj iskrilo, so Koprčani slovenskim prvakom pred tekmo izkazali veliko spoštovanje, saj so jim ob prihodu na igrišče postavili špalir ter iskreno zaploskali. S tribune so doneli vzkliki »Maribor, šampion«. Viole so z napisom povedale, kaj si mislijo o večnem predsedniku Fife Blatterju in svetovno nogometno zvezo označili za mafijo. Med odmorom je kot veliki navijač Maribora vijoličasti dres s številko enajst prejel hokejski zvezdnik Anže Kopitar. »Kako ne bom navijač Maribora, ko pa je moja žena Mariborčanka,« je izstrelil Anže Kopitar in požel huronsko navdušenje navijačev. Takoj so ga razglasili za violo, kar sta že pred nekaj tedni postala alpska smučarka Tina Maze iz Koroške in smučarski skakalec Peter Prevc iz Gorenjske. Po zadnjem pisku sodnika Romana Glažarja iz Hajdine je bila scena že videna. Navijači so uprizorili pravi stampedo in na igrišču dobesedno slekli ter sezuli svoje ljubljence, pa tudi kakšen dres koprskih igralcev je končal kot spominek med navijači Maribora.

Šuler je serijski zbiralec lovorik

»Gledalci so tisti, ki dodajo še nekaj posebnega. Mesto živi za NK Maribor in upam, da jim igralci vsaj malo vračamo. Za nami je izjemno zanimiva sezona z vzponi in padci, s katerimi smo tudi konkurenci omogočili, da zadiha in malo vidi, kako je biti na vrhu. Upam, da bo še več takšnih sezon, ker se tako dviguje kakovost nogometa v Sloveniji,« je bil vidno zadovoljen 32-letni štoper Marko Šuler. Bojeviti Korošec, ki je gimnazijske klopi gulil skupaj s Tino Maze, dobro pozna način, kako se osvaja lovorike. Osvajal jih je v vseh klubih, v katerih je doslej igral: Dravograd, Gorica, Gent (Belgija), Hapoel Tel Aviv (Izrael), Legia Varšava (Poljska) in Maribor. Trenutno je pri številki deset, a dodaja, da se zmag in zbiranja lovorik nikoli ne naveličaš.

»Vsaka je nekaj posebnega. Vse so bile lepe, tudi v tujini. Veliko lažje je oditi iz kluba, če sem z njim osvojil kakšno lovoriko. Upam, da se bo ta trend še nadaljeval,« je osvojene pokale primerjal Šuler. Dobro se zaveda, da je uspehe težje ponavljati kot jih prvič doseči. »Edini način, da uspehe ponavljaš, je delo, delo, delo. To v Mariboru počnemo zelo dobro. Letvica uspehov je postavljena zelo visoko, a ta zasedba ima potencial. Če ostanemo skupaj, je možna tudi ponovna uvrstitev v ligo prvakov,« je končal Šuler.

Igralci so si po podelitvi pokala, ki ga je kapetanu Marcosu Tavaresu v odsotnosti predsednika NZS Aleksandra Čeferina izročil podpredsednik NZS in predsednik mariborske medobčinske nogometne zveze Milan Jarc, dali duška s polivanjem s penino in pivom, navijači pa so prižigali bakle v barvah kluba. Tudi trener Ante Šimundža se ni mogel izogniti prhi. Opazno je bilo olajšanje po izredno dolgi, naporni, stresni, emocionalno nabiti in uspešni sezoni z novimi mejniki. »Na treh frontah smo trpeli, a to je za nas privilegij, saj pomeni, da si dober, konkurenčen in uspešen. Vsi nas skušajo zriniti z vrha. Vsak klub v ligi sledi svojim sanjam in načelom. Mi imamo svojo pot, ki se odraža v evropskih uspehih in devetih točkah prednosti v državnem prvenstvu, smo pa tudi najučinkovitejše moštvo lige. Smo ekipa, ki teče maraton in ne sprinta. Zasedba je odlična in ambiciozna, za kar vedno poskrbi športni direktor,« je ves premočen pripovedoval 43-letni Ante Šimundža. Pred dnevi je brez oklevanja zavrnil ponudbo za trenerja Hajduka iz Splita, ker pravi, da razmišlja le o Mariboru. Igralcem je dal dva tedna počitka, reprezentanti ga bodo imeli še manj, saj priprave začnejo 15. junija. Tako kot vsako leto bodo imeli štiri tedne časa za priprave na kvalifikacije za ligo prvakov, ki jih bodo znova začeli v drugem krogu.

Luka Zahović na ramenih prenašal najmlajšo sestro

Nogometašem, ki imajo družine, so družbo ob slavju na južni ploščadi Ljudskega vrta delali razposajeni otroci. Športni direktor Zlatko Zahović je svojo petčlansko družino doslej vedno uspel zaščititi, da ni bila izpostavljena javnosti. Tudi v soboto je večji, ženski del družine povsem iz ozadja opazoval dogajanje, medtem ko je 19-letni sin Luka, z 12 goli peti strelec lige, na ramenih prenašal najmlajšo sestro, šestletno Majo. Oče Zlatko se ni izpostavljal, saj sploh ni stopil na oder, kamor so poimensko poklicali vse, ki so sodelovali pri osvojitvi petega zaporednega naslova. A tudi njega je prevzelo šampionsko slavje, v klepetu z novinarji je nekaj ostrih puščic ustrelil proti drugače mislečim.

»Ocena sezone? Fantastično. Nočemo negativcev, imamo radi pozitivce in nogomet. Maribor trpi vsako sezono, saj zanj ni več lahkih tekem. Vsaka tekma z vašo pomočjo je težja, z navijaško pomočjo je še težja. Mi se moramo prilagoditi,« je bil prvi rafal Zlatka Zahovića. Na vprašanje, kateri od šestih naslovov, odkar je od leta 2007 kadrovik v Mariboru, je najslajši, je izstrelil: »Naslednji.« Pravi, da je igralski mozaik za naslednjo sezono že sestavljen. Nov obraz je zaenkrat le 24-letni izraelski vezist Marwan Kabha.

»Maribor ima eno najboljših šol za mlade igralce v Evropi. Kadetsko in mladinsko ekipo bomo okrepili z najboljšimi igralci v Sloveniji. V naslednji sezoni hočem prvake v kadetski, mladinski, ekipi B, ki igra v tretji ligi in zaradi pravil ne more napredovati v drugo ligo, in članski ekipi. Obenem hočemo biti najboljši v prvi, drugi, tretji in četrti četrtini prvenstva ter prvih in drugih polčasih,« je ambicije razkril Zahović.