Maribor ima sedem krogov pred koncem državnega prvenstva odprto pot do trinajstega naslova državnega prvaka. Vijoličasti povečujejo prednost, ker tekmeci izgubljajo točke z remiji, za nameček pa vsi trije zasledovalci Domžale (zaostanek 6 točk), Celje (7 točk) in Olimpija (10 točk) prihajajo na gostovanje v Ljudski vrt. Prva bo danes ob 17. uri Olimpija, kar pomeni tudi zadnji veliki derbi v letošnji sezoni.

Mariborčani so s šestimi goli v mreži Radomelj utišali nekatere kritike in poskrbeli za mir v lastni hiši. A treba je upoštevati, da so Radomljani najslabša ekipa lige, ki se je že vdala v usodo, da se vrača v drugo ligo. Rekordno visoka zmaga Maribora v letošnji sezoni naj bi bila dokaz enotnosti v klubu in ekipi. Za nameček bo imel trener Ante Šimundža na razpolago večino igralcev, saj nima kaznovanih, poškodovani pa so okrevali z izjemo Željka Filipovića, ki je zaradi težav s hrbtom že končal sezono. Ker Olimpija po tradiciji dobro igra v Ljudskem vrtu, je tekmec po meri, da Mariborčani z dejanji potrdijo besede trenerja Šimundže, da sta se v ekipo vrnila energija in učinkovitost. Karantena, v kateri so bili skoraj teden dni, je torej imela pozitiven učinek.

»Na vsakega tekmeca je priprava enaka, toda za okolico, mesto in klub pomeni derbi nekaj več. Olimpija nima kaj izgubiti. V derbijih uvrstitev na lestvici ni pomembna. Tako bo tudi tokrat,« je napoved trenerja Maribora Anteja Šimundže. Od izida derbija je odvisno, ali si bo Maribor z zmago še bolj odškrnil vrata do naslova prvaka ter bodo navijači že začeli odpirati šampanjce. Z remijem bi tekmece obdržal na varni razdalji, s porazom pa bi se obetal malo zanimivejši finiš prvenstva. A konkurenca doslej ni znala izkoristi spodrsljajev Maribora. Vsakič, ko je imela priložnost, da se mu bolj približa, jo je naivno zapravila. Domžalčani celo devet točk naskoka, ki so jih imel po sijajnem prvem delu jeseni.

Potem ko je Olimpija na prvem derbiju v Mariboru iztržila remi 3:3 v najbolj spektakularni tekmi letošnje sezone, v Stožicah pa izgubila 0:1 in remizirala 0:0, bo tokrat pod hudim pritiskom, precej večjim kot gostitelji. Ljubljančani so na lestvici šele na četrtem mestu, ki v primeru, da Koper osvoji slovenski pokal, ne prinaša nastopa v Evropi. Zeleno-beli so v težavah, ker se podcenjevalno obnašajo do tako imenovanih malih tekem z moštvi iz spodnjega dela lestvice, na katerih se sicer osvajajo lovorike in vozovnice za Evropo. Očitno jih motivira le derbi z Mariborom in sosedski z Domžalami, na drugih pa je pristop takšen, kot da bo zmaga prišla sama od sebe, zato so na zadnjih tekmah brez golov izgubili po dve točki proti Krki in Kopru. Za zmago v Mariboru, ki jo napovedujejo v ljubljanskem taboru, bodo morali končati strelski post, saj je bilo spomladi že pet tekem, ko niso dosegli gola.

»Največji problem je, da v zadnjem času nismo dovolj osredotočeni na našo igro. Vse preveč je kalkulacij glede končne uvrstitve, zato ni prave koncentracije na najpomembnejše stvari na igrišču. Maribor je favorit, a le na papirju. Z malo več agresivnosti obrambi in odločnosti v napadu lahko premagamo vsakogar,« je prepričan 32-letni defenzivni vezist Olimpije Darijan Matić. Trener Olimpije Darko Karapetrović ima širok izbor igralcev, težave s poškodbo ima le Miha Zajc, ki je med nosilci igre in mojster za gole iz prostih strelov. Naš namig: 0.