Kot so danes sporočili iz PBS, ustvarjeni dobiček pomeni 73 odstotkov letošnjega načrta, a ga bodo v največji meri znižali neto odhodki iz naslova rezervacij in oslabitev, ki so v prvih devetih mesecih oblikovane višje od načrtovanega, in sicer v višini 8,7 milijona evrov. S poslovnimi rezultati se je sicer v torek seznanil nadzorni svet banke. Banka je za 0,03 odstotne točke povečala svoj tržni delež, ki je konec septembra znašal 1,66 odstotka. Obseg kreditov strankam, ki niso banke, se je v devetih mesecih leta povečal za tri odstotke, v strukturi danih kreditov pa je več dolgoročnih kreditov. Tržni delež pri kreditih nebančnemu sektorju se je v primerjavi s koncem lanskega leta povečal za 0,04 odstotne točke.

Tudi med vlogami so v devetmesečju najbolj porasle dolgoročne vloge, skupni obseg dolgov do strank, ki niso banke, pa je glede na stanje konec preteklega leta za odstotek višji. Za toliko je tudi presežen letni načrt. V strukturi bruto dohodka je PBS čiste obresti in čiste opravnine dosegel višje od načrtovanih za to obdobje, in sicer za štiri oziroma dve odstotni točki. Banka je ustvarila za 18,4 milijona evrov čistih obresti, kar je 76 odstotkov načrtovanega obsega za letošnje leto. Čiste opravnine so v tem obdobju znašale 6,5 milijona evrov in so glede na letni načrt dosežene 78-odstotno.

Kapital banke, ki je sicer del finančne skupine NKBM, je konec septembra znašal dobrih 59 milijonov evrov, količnik kapitalske ustreznosti pa je v tem času znašal 10,78 odstotka. Nadzorni svet se je na torkovi seji seznanil tudi s programom predvidenih ukrepov in aktivnosti za obvladovanje stroškov banke ter sprejel poročilo o delu službe notranje revizije v tretjem trimesečju letošnjega leta. Seznanil se je tudi z izhodišči za pripravo poslovnega načrta banke za leto 2012 in projekcij za obdobje od 2013 do 2015.