Obama je v torek podpisal zakon, ki predvideva povišanje meje javnega dolga za okrog 2400 milijard dolarjev do leta 2013 in približno tolikšno znižanje proračunske porabe v naslednjih desetih letih. Vendar pa to po mnenju IMF ter bonitetnih agencij Moody's in Fitch ni dovolj, čeprav predstavlja pomemben prvi korak.

"Dvig meje javnega dolga pomeni, da je nevarnost resnih gospodarskih motenj odvrnjena, spremljajoči dogovor o znižanju primanjkljaja pa je pomemben korak v smeri proračunske konsolidacije. Dogovor je dober za ZDA in za svetovno gospodarstvo, ker je zmanjšal veliko negotovost in utrdil ameriško fiskalno verodostojnost," je v sporočilu za javnost navedla generalna direktorica IMF Christine Lagarde

Dodala je, da mora vlada sedaj razviti jasen srednjeročni načrt za znižanje dolga in primanjkljaja, pri čemer bodo potrebni dodatni posegi v porabo za pokojnine in zdravstvo ter povečanje davčnih prilivov. Dogovor je potrdil del, ki predvideva krčenje porabe, vendar pa so republikanci uspešno blokirali povišanje davkov za premožne Američane.

IMF je že aprila opozoril, da bodo morale ZDA povišati davke za 35 odstotkov in znižati porabo za prav toliko, če se želijo izogniti bodočim proračunskim krizam. To pa je v tem trenutku za washingtonske politične razmere znanstvena fantastika.

Bonitetna hiša Moody's je sicer sporočila, da ameriške bonitetne ocene, ki je najvišja (AAA), še ne bo znižala, vendar pa je ocena dobila negativne obete za naprej. To pomeni, da se ocena lahko zniža, če se bo proračunska disciplina zmanjšala ali pa se bo bistveno znižala gospodarska rast.

Tudi bonitetna hiša Fitch je sporočila, da torkov dogovor med republikanci in demokrati sam po sebi ne bo ohranil ocene AAA, ki jo imajo ZDA vse od leta 1917. Poleg ZDA ima takšno visoko oceno le še 20 držav, med njimi Singapur, Francija, Velika Britanija, Nemčija in Avstralija.

"Dogovor o povišanju meje javnega dolga in znižanju proračunske porabe je pomemben prvi korak, vendar ne pomeni konec procesa," je sporočil Fitch, ki želi videti verodostojen načrt za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja na raven, ki bo ZDA ohranil oceno AAA. Fitch bo o tem znova odločal konec avgusta.

Na dogovor v Washingtonu se je zgovorno odzval Wall Street, saj je indeks Dow Jones v torek izgubil kar 2,19 odstotka in zdrsnil na vrednost 11.866,62 točke.