Na ministrstvu za gospodarstvo razlagajo, da ocenjena vrednost javnega naročila znaša 19.990 evrov in da zakon o javnem naročanju v zvezi z javnimi naročili, ki ne presegajo 20.000 evrov, ne predpisuje postopkov. "To pomeni, da se lahko sklene neposredna pogodba brez zbiranja ponudb, vendar je treba upoštevati določena načela javnega naročanja, kot so načelo gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti," pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarstvo. Po njihovih zagotovilih so pred povabilom k oddaji ponudbe, čeprav zakon tega ne določa, preučili razmere na trgu in se, upoštevajoč že opravljeno lastno delo in potrebo po zunanji pomoči, odločili za podjetje Sirius.si. Toda pri ne moremo spregledati, da je ministrstvo za gospodarstvo povpraševanje za racionalizacijo poslovnih procesov naslovilo le na Sirius.si in da bi moral biti objavljen javni razpis, če bi bila vrednost posla le za deset evrov višja.

Na ministrstvu za gospodarstvo najem Sirius.si utemeljujejo s tem, da ima to podjetje izkušnje z reorganizacijo delovnih procesov pri naročnikih s področja javne uprave in občinah in da je bil pripravljen k izvedbi del pristopiti takoj. Očitno je, da se je ministrstvu za gospodarstvo začelo muditi šele zdaj. Kot pojasnjujejo, je bil podlaga za racionalizacijo poslovnih procesov sklep vlade, ki je bil sprejet že januarja 2010. Med drugimi je cilj racionalizacije poslovnih procesov, tako na ministrstvu za gospodarstvo, dvig kakovosti storitev in posledično dodatno zmanjšanje števila zaposlenih ter obsega finančnih sredstev za plače in materialne stroške.

Simona Kukovičič, direktorica in polovična lastnica Sirius.si (polovični lastnik je Milan Krajnc), referenc Sirius.si sploh ni želela razkriti, češ da so poslovna skrivnost. Zatrdila pa je, da jih je predstavila ministrstvu za gospodarstvo. Po pojasnilih Kukovičičeve za ministrstvo za gospodarstvo pripravljajo le analizo stanja, ne pa tudi prenove poslovnih procesov. "Morda bo ministrstvu analiza zadostovala. Prejeli bodo določena izhodišča, kje so problemi, trenja, podvajanje del in podobno," razlaga Kukovičičeva. Dodaja, da če se bo ministrstvo za gospodarstvo odločilo za celovito prenovo poslovnih procesov, bi to lahko stalo sto ali celo dvesto tisoč evrov. V letu 2009 je Sirius.si dosegel 268.000 evrov prihodkov od prodaje. Kot razlaga Kukovičičeva, so prihodki lani znašali nekoliko več kot leta 2009.

In zakaj na ministrstvu za gospodarstvo niso sposobni sami prenoviti poslovnih procesov? "Če tovrstne naloge izvajajo izključno zaposleni, se pojavljajo določena tveganja. Poleg tega, da je možna njihova nezadostna objektivnost, se tveganja zrcalijo v tem, da vodstveni delavci in nosilci posameznih ključnih in podpornih procesov zaradi drugih nalog ne morejo biti stalno na voljo. To pa podaljša trajanje ključnih aktivnosti," razlagajo na ministrstvu za gospodarstvo. Dodajajo, da so v proces vključeni vsi zaposleni. Po naših informacijah so vsi zaposleni pred dnevi prejeli anketni vprašalnik, ki ga morajo izpolniti do druge polovice januarja.

sebastjan.morozov@dnevnik.si