Ministrstvo je takšno stališče že posredovalo na državno pravobranilstvo, ki zastopa državo, so za STA pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo. Ob tem poudarjajo, da je bil zoper Republiko Slovenijo vložen podredni zahtevek in da se sodba prve stopnje neposredno nanaša na družbo SIJ - Slovenska industrija jekla, zoper katero je bil vložen primarni zahtevek za zamenjavo lastniških deležev krovne družbe SIJ za deleže v hčerinskih družbah Metal Ravne in Noži Ravne.

Zato je družba SIJ tista, ki je legitimirana za vložitev pritožbe, ostali udeleženci morajo izkazati pravni interes, še navajajo na ministrstvu.

V SIJ so se, kot je znano, na sodbo že pritožili. Menijo, da je sodba vsebinsko napačna, saj sprejeta odločitev nima podlage v zakonskih predpisih, poleg tega pa je po mnenju SIJ izrazito pomanjkljivo obrazložena, zaradi česar SIJ ne dvomi, da bo pritožbi ugodeno in bo sodba sodišča prve stopnje razveljavljena.

Ob tem v SIJ poudarjajo, da z izrekom izpodbijane sodbe sodišča prve stopnje ne državi ne SIJ ni naloženo nikakršno plačilo, še posebej ne v "enormnem" znesku 115 milijonov evrov, ki so ga omenjali nekateri mediji.

DPR je v imenu 5800 malih delničarjev s tožbo proti SIJ in državi želela za svojih 11.468 delnic v SIJ doseči zamenjavo za 20-odstotni delež v Metalu in Nožih. S tožbo je želela dokazati oškodovanje malih delničarjev, ki so svoj delež v SIJ pridobili z zamenjavo certifikatov in z odrekanjem plačam ob sanaciji Slovenskih železarn v letih 1991 in 1992. DPR je zahtevala 20-odstotni delež v Metalu in Nožih, v podjetjih torej, ki spadata pod okrilje SIJ, katerega 55,35-odstotni delež je država marca 2007 prodala ruskemu Koksu.

Če ta tožba za zamenjavo deležev ne bi uspela, je DPR vložila še podrejeno tožbo v višini 112,7 milijona evrov, s katero zahteva vračilo neizplačanih plač malim delničarjem s pripadajočimi obrestmi. Hkrati s to tožbo je DPR vložila tudi tožbo za ugotavljanje ničnosti sklenjene pogodbe med državo in rusko skupino Koks, pri čemer DPR kot razlog navaja kršenje protikorupcijske klavzule.