Obseg posojil zasebnemu sektorju v evrskem območju beleži zmanjševanje na letni ravni že sedem mesecev zapored. Januarja je upadel za 0,6 odstotka, februarja za 0,4 odstotka, marca pa za 0,2 odstotka.

Povprečno je bil v obdobju med januarjem in marcem obseg posojil v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za 0,4 odstotka.

Marca je bil obseg posojil nefinančnim ustanovam na letni ravni tako kot februarja manjši za 2,4 odstotka, medtem ko se je obseg posojil gospodinjstvom po februarski 1,8-odstotni rasti marca na letni ravni znova okrepil, in sicer za 2,2 odstotka.

Gre za nov znak, da inflacijski pritiski ostajajo šibki. Podatki o nadaljnjem upadanju posojil zasebnemu sektorju namreč še naprej kažejo na zmanjšanje povpraševanja v gospodarstvu, kar običajno vodi v zmanjšanje inflacije.

Države območja evra so aprila na letni ravni zabeležile 1,5-odstotni dvig cen, je v petek v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. Marca je območje evra na letni ravni beležilo 1,4-odstotno rast cen.

Čeprav se inflacija v območju evra nekoliko krepi, pa v vsakem primeru ostaja precej pod srednjeročnim ciljem ECB, to je stopnja inflacije pod, vendar blizu dvema odstotkoma. ECB obenem za naslednje mesece pričakuje nadaljevanje šibkih inflacijskih pritiskov in inflacija naj bi zaradi šibkega povpraševanja še dalj časa ostala nizka.

To bi ECB teoretično omogočilo dodatno znižanje ključne obrestne mere za območje evra. Ker pa je svet ECB obrestno mero spustil na odstotek, kar je najmanj v zgodovini območja evra, ECB obrestne mere po pričakovanjih večji del leta ne bo spreminjala.

Agregat M3 je novembra lani sploh prvič, odkar ECB zbira podatke za evrsko območje, na letni ravni zabeležil padec in bil v primerjavi z lanskim novembrom manjši za 0,3 odstotka. Od takrat beleži padce, z izjemo januarja, ko se je povečal za skromnih 0,1 odstotka. Februarja je na letni ravni zdrsnil za 0,3 odstotka, marca pa za 0,1 odstotka, izhaja iz poročila ECB o monetarnih razmerah v območju evra, objavljenega v četrtek.

Trimesečno povprečno gibanje M3, ki statistično zmanjša vpliv izrednih dogodkov, pa je med januarjem in marcem kazalo na padec v višini 0,1 odstotka.

Agregat M3 sicer vključuje gotovino v obtoku in vpogledne vloge, vloge z dogovorjeno zapadlostjo do dveh let in vloge na odpoklic do treh mesecev ter repo posle in dolžniške vrednostne papirje z zapadlostjo do dveh let.

ECB je ta teden objavila tudi četrtletno študijo o bančnih posojilih v območju evra. Ta kaže, da velika večina bank v prvem letošnjem četrtletju ni spreminjala posojilnih pogojev za podjetja in gospodinjstva. Med bankami, ki so pogoje zaostrovale, jih je to več storilo v primeru posojil gospodinjstvom. Večjega premika na bolje ni opaziti niti med povpraševanjem gospodarstva po posojilih.