V novembra predstavljenem petletnem načrtu poslovanja, ki ga je KBC predložila evropski komisiji, je napovedala, da bo zaradi prejete državne pomoči med drugim prodala tudi nekaj več kot 30-odstotni delež NLB, vendar časovno prodaje ni opredelila. KBC sicer umik iz lastništva NLB načrtuje že od leta 2006, ko je postalo dokončno jasno, da ji slovenska država ne namerava dopustiti povečanja deleža iz 34 na 51 odstotkov. V postopku prodaje se je v zadnji krog sredi leta 2008 prebila svetovalna holdinška družba Apax Partners. Dogovor med KBC in Apax je bil praktično že dosežen, tik pred volitvami pa se je zataknilo pri delničarskem sporazumu s prejšnjo vlado. Toda niti sedanja vlada Boruta Pahorja ni želela nadaljevati pogajanj z Apaxom.

Po naših informacijah se je KBC zdaj znova lotila dejavnega iskanja kupca za svoj delež v NLB in je trenutno v fazi izbire investicijskega bankirja. V lastniške spremembe naše največje banke se je vključila tudi vlada, saj bo morala urediti upravljalska razmerja z izbranim kupcem. Če je razvojni minister Mitja Gaspari v nedavnem pogovoru za Financial Times dopustil možnost zniževanja državnega deleža v NLB, je bil premier Borut Pahor na zadnji lanski novinarski konferenci odločen, da želi država ostati večinski lastnik NLB. Hkrati je dodal, da NLB potrebuje strateškega partnerja: "Če želi to ostati belgijska skupina KBC, s katero dobro sodelujemo, želimo, da bi imela oba partnerja globalen interes, zlasti na trgih zahodnega Balkana in tudi širše. Če pa bi se belgijski partner iz teh ali onih razlogov želel umakniti, si želimo pripeljati ambicioznega, velikopoteznega bančnega partnerja, ki bo imel skupaj z nami velike načrte za prihodnost in bo pripravljen sprejeti dejstvo, da ni večinski lastnik NLB." Ob tem je treba opozoriti, da je Santander med svojo zadnjo investicijsko konferenco napovedal širitev, med drugim pa se ga je že omenjalo kot interesenta za nakup avstrijske banke Hypo Group Alpe Adria.

Da NLB nujno potrebuje strateškega partnerja, so dokazali zadnji zapleti z dokapitalizacijo, ko se državi s KBC ni uspelo dogovoriti za njeno sodelovanje pri nakupu prednostnih delnic, zaradi česar je bila dokapitalizacija odložena v letošnje leto. Neuradno menda zaradi neuspešnih dogovorov o pogojih, pod katerimi bi se KBC umikala iz lastništva NLB, KBC pa bo dokončno odločitev sporočila do začetka prihodnjega tedna.

Predstavniki vlade naj bi KBC že dali vedeti, da niso naklonjeni finančnim skladom, ampak si za strateškega partnerja želijo banko. Do zaključka redakcije iz Pahorjevega kabineta nismo prejeli pojasnil, v zadnjih dneh pa nam je več virov blizu premiera zatrdilo, da so ob njegovem obisku v Madridu potekali tudi neformalni pogovori o možnostih povezovanja med Santaderjem in NLB.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si