Podobno je bilo z bilančno vsoto banke Santander, ki je lanskega junija dosegla vrednost kar 1148,46 milijarde evrov. Do konca septembra se je sicer nekoliko zmanjšala, a poudariti velja, da je še vedno za kar 54-krat presegala bilančno vsoto Nove Ljubljanske banke (NLB).

S svojo konzervativnostjo se je obvarovala pred večjimi izgubami zaradi drugorazrednih hipotekarnih posojil in se v letu 2008 dokopala celo do položaja tretje največje banke na svetu glede na na dobiček ter sedme glede na tržno kapitalizacijo. Medtem ko ji v območju evra ni para, pa je v Evropi od nje večja le še britanska HSBC. Njena mreža se razprostira po vsej Evropi, med drugim v Španiji, v Veliki Britaniji in na Portugalskem ter državah Latinske Amerike in ZDA. Storitve ponujajo več kot 90 milijonom strank, sodeč po podatkih spletne strani banke pa ima ta kar tri milijone delničarjev in 170.961 zaposlenih.

Tako kot številni vlagatelji se je opekla v največji finančni prevari v zgodovini, ki jo je s 65 milijard dolarjev vredno piramidno shemo spletel Bernard Madoff. Španska banka je namreč svojim strankam še nekaj tednov pred aretacijo Madoffa svetovala vlaganje v njegove sklade. Da bi se izognila številnim tožbam, se je kasneje zavezala, da jim bo poplačala njihove izgube v skupni višini 1,38 milijarde evrov, in sicer v obliki prednostnih delnic. V zameno za povračilo je od njih zahtevala tudi, da ohranijo sodelovanje z njo.

Oktobra lani je vlagateljem ponudila delnice svoje hčerinske družbe v Braziliji. S prvo javno ponudbo delnic (IPO) je zbrala 5,5 milijarde evrov, kar je bil največji IPO lani. Sveža sredstva naj bi porabila za še intenzivnejšo širitev v Latinski Ameriki, saj so v regiji številna hitro rastoča gospodarstva z velikim potencialom. V tej državi s 190 milijoni prebivalcev je v zadnjih 12 letih prevzela že kar šest bank, svoj tržni delež pa povečala na več kot deset odstotkov (tretja največja v državi). Velja omeniti, da je brazilska podružnica pridelala kar petino čistega dobička skupine iz prvega polletja lani.

tomaz.modic@dnevnik.si