To pomeni, da bo ob morebitnih težavah T2 poplačana šele po poplačilu Zvona Dva Holdinga, ki ima zastavno pravico na večinskem deležu T2, Nove Ljubljanske banke (NLB), ki ima zastavno pravico na okoli 25-odstotnem deležu T2, in po poplačilu Banki Celje ter Novi Kreditni banki Maribor (NKBM), ki imata zastavno pravico na manjših deležih T2.

Hypo banka pred dobrim letom dni posojil za gradnjo optičnega omrežja po naših informacijah ni želela odobriti neposredno T2, ampak jih je odobrila Zvonu Ena Holdingu, ta pa jih je nato odobril T2. Posojila niso bila zavarovana, zdaj pa se je Hypo banka očitno odločila posojila zavarovati.

Kot smo že poročali, se tako T2 kot Zvon Ena Holding in Zvon Dva Holding soočajo z velikimi likvidnostnimi težavami prav zaradi obsežnih dolgov in visokih stroškov odplačevanja obresti za posojila. Zvon Ena Holding je zaradi 22,5-milijonske dokapitalizacije T2, vračila 12 milijonov evrov posojil Dravskim elektrarnam Maribor in 1,5 milijona evrov izgub pri prodaji naložb v prvih devetih mesecih letošnjega leta posloval s 5,5 milijona evrov izgube in le s težavo odplačuje obresti za več kot pol milijarde evrov posojil. Delež obveznosti v sredstvih pri Zvonu Ena Holdingu predstavlja že 84 odstotkov, od okoli 385 milijonov evrov finančnih obveznosti pa približno četrtino predstavljajo posojila, najeta pri Zvonu Dva Holdingu.

barbara.hren@dnevnik.si