Slovenska banka Hypo Alpe Adria, kot pravi Ribnikar, ni ogrožena, se pa strinja z ocenami, da je zaradi oteže nih razmer na nepremičninskem tr gu precej izpostavljena družba Hypo leasing. Po zadnjih podatkih s konca junija 2009 je imel Hypo leasing do brih 34 odstotkov tržnega deleža pa noge, kar je več kot dvakratnik dru gouvrščene SKB Skupine s 14,7-od stotnim tržnim deležem. Ob tem ni zamerljiv podatek, da samo v nepre mičninskem lizingu Hypo leasing zavzema kar dobrih 60 odstotkov tr ga, na nepremičninskem trgu pa še vedno vlada mrtvilo.

Na naše vprašanje, koliko je verjet no, da bo Hypo leasing primoran v obsežnejše prodaje nepremičnin ne plačnikov, je Ribnikar odvrnil, da »dokler ima Hypo leasing dovolj ka pitala, da zadrži prodajo nepremič nin, tega verjetno ne bo storil«. Ob polletju je Hypo leasing sicer za kar tretjino zmanjšal celotni kapital, in sicer z dobrih 102 milijonov evrov na dobrih 67 milijonov evrov. Razlog za zmanjšanje pa je izplačilo dobička, so nam pojasnili v Hypo leasingu.

Tudi ekonomist Igor Masten, prav tako z ljubljanske ekonomske fakul tete, sicer pa nadzornik Nove Lju bljanske banke (NLB), pričakuje spremembe poslovne politike. Ob fi nančni konsolidaciji matere pa pri čakuje tudi učinke na slovensko Hypo banko. »Da je država bila pri pravljena banko rešiti, je slab signal. Kratkoročno je to oportuno, dolgo ročno pa slaba poteza. Reševanje bi morali prepustiti zasebnim investi torjem,« meni Masten in dodaja, da je »propad« Hypo, ki je bila zelo agresiv na na hipotekarnem trgu, sicer dobra lekcija za slovenski bančni sistem. Prav leto 2010 naj bi bilo za slovenske banke najzahtevnejše v tej krizi.

V Banki Slovenije pod vodstvom guvernerja Marka Kranjca pravijo, da pazljivo spremljajo dogajanje v zvezi z avstrijsko skupino Hypo Group Alpe Adria in pozdravljajo odločitev avstrijske vlade, da prevza me 100-odstotno lastništvo banke. Menijo, da bo to stabiliziralo bančno skupino v prihodnosti, zagotovilo dodatno likvidnost in normaliziralo poslovanje. Položaj slovenske hčerin ske banke pa se zaradi podržavljenja ne bo spremenil, še dodajajo. »Vse vloge v okviru jamstvene sheme v tej banki so zavarovane v neomejenem znesku v skladu z odločitvijo vlade iz oktobra 2008,« še poudarjajo.
Enako zagotavljajo v sami banki in pravijo, da banka letos posluje stabil no, Hypo leasing pa »tekoče in bo konec leta dosegel načrtovan obseg poslovanja«. A konkretnih podatkov o poslovanju banke in lizinške druž be tudi tokrat nismo prejeli.

barbara.hren@dnevnik.si