Čeprav je bila po obsežni kriminalistični preiskavi, ko so bili aprila letos prečesani tudi prostori agencije, pred le nekaj dnevi vložena tudi kazenska ovadba, pa na ministrstvu zagotavljajo, da o tem niso obveščeni in da je bil Simonič razrešen zaradi kršitve zakonodaje pri odmevni dodelitvi brezplačnih frekvenc UMTS Tušmobilu.

S Policijske uprave Ljubljana so nam potrdili, da so kriminalisti v prejšnjem tednu na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper dve osebi "zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete". Kot je znano, so ljubljanski kriminalisti aprila letos poleg prostorov agencije preiskali še vrsto drugih lokacij, vendar pa sama preiskava ni povezana z brezplačno podelitvijo UMTS frekvenc, ampak naj bi šlo za sume prejemanja in dajanja podkupnin. "Kljub temu predkazenski postopek še vedno poteka zaradi suma storjenih uradno pregonljivih kaznivih dejanj," so dodali. Ali je med ovadenimi tudi Simonič, na policiji molčijo.

Kot je znano, so bile UMTS frekvence podeljene v nenavadnih okoliščinah, saj je Apek javni poziv za njihovo dodelitev objavil le v uradnem listu in to v prednovoletnem času, zaradi česar se je nanj prijavil zgolj Tušmobil. Bolj kot brezplačna podelitev frekvenc, za katere je Mobitel leta 2001 odštel 100 milijonov evrov, Simobil in T-2 pa leta 2006 6,5 milijona evrov, je v oči zbodlo to, da so v agenciji, da bi se izognili kočljivemu položaju, poziv šele naknadno objavili na spletnih straneh, kar bi po zadnjem sklepu sodišča tudi morali storiti. Upravno sodišče je namreč ugotovilo, da je Apek z neobjavo kršil svoj statut, po mnenju Golobičevega ministrstva pa so bile posledično kršene tudi določbe zakona o elektronskih komunikacijah, ki Apeku "nalagajo transparentnost delovanja zaradi zagotavljanja neodvisnosti in nepristranskosti".

Simonič - ki ga je za regulatorja telekomunikacijskega trga v začetku leta 2005 imenovala vlada Janeza Janše, nasledil pa je prav Nikolaja Simiča, ki po novem na Golobičevem ministrstvu vodi direktorat za informacijsko družbo - je bil v času izdaje nezakonitega sklepa direktor Apeka in zato tudi odgovoren, so zatrdili. Dokler ne bodo (na podlagi javnega razpisa) imenovali novega direktorja, bo njegove naloge opravljal Dušan Schuster, ki naj bi ga tja po trditvah naših virov predlagal Pavel Gantar, predsednik državnega zbora in vplivni član Zares. Čeprav gre za mednarodnega strokovnjaka z več kot 35-letnimi delovnimi izkušnjami na številnih področjih telekomunikacijskega sektorja, pa naj bila zamenjava Simoniča po besedah naših virov krepitev lobija, ki izhaja iz kranjskega Iskratela in elektrotehniške zveze, ki tudi trenutno obvladuje slovenski trg telekomunikacij.

tomaz.modic@dnevnik.si