Zaradi pogostega pojavljanja vsebin, ki so neprimerne predvsem za mlajše gledalce, pa Apek od izdajatelja pričakuje še posebno pozornost in odgovornost pri njihovi zaščiti, so sporočili iz agencije.

Apek je v dveh predvajanih oddajah Kmetija slavnih prepoznal predvajanje prizorov nasilja, v dveh oddajah pa predvajanje prizorov seksualnosti, zaradi katerih bi POP TV pred oddajo moral predvajati akustično in vizualno opozorilo, da vsebine niso primerne za otroke do 15. leta starosti, med predvajanjem pa ustrezen vizualni simbol z oznako 15+, pojasnjujejo v sporočilu za javnost.

POP TV opozorila in simbola ni predvajal, ugotavljajo na Apeku, zato so televiziji naložili po zakonu najkrajši možni rok, to je en mesec, za odpravo nepravilnosti. Če opozorila ne bodo upoštevali in kršitve ne bodo odpravili, lahko Apek ukrepa z začasnim preklicem oz. razveljavitvijo dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti, pojasnjujejo na agenciji.

V sporočilu za javnost izražajo upanje, da bodo na komercialni televiziji prepoznali širši družbeni pomen odločbe, jo upoštevali prej kot v zakonsko predpisanem roku in tako zaščitil najbolj ranljivo skupino svojih gledalcev.

Strokovni nadzor Apeka je med drugim pokazal, da so se v ostalih oddajah Kmetije slavnih pogosto pojavljale še druge vsebine, neprimerne za predvajanje predvsem mlajšim gledalcem. Kot primer navajajo pogoste kletvice in vulgarizme, skupaj z verbalnim zaničevanjem in poniževanjem, intimne odnose udeležencev, goloto ter nekritično prikazovanje kajenja in uživanja alkohola.

Ker oddajo predvajajo v najbolj gledanem časovnem terminu in h gledanju pritegnejo mnoge otroke in mladoletnike, bi moral biti izdajatelj pri označevanju neprimernosti vsebin še toliko odgovornejši, so prepričani na Apeku.