Svet ATVP je včeraj na večurni seji že odločal o vršilcu dolžnosti direktorja, vendar do konca redakcije seja še ni bila končana. Po naših informacijah so na zaslišanje pozvali tri kandidate. Poleg Žuglja še Urha Bahovca, ki je tudi vložil pritožbo na Žugljevo imenovanje, in Alenko Selak. Bahovec je po trditvah naših virov svojo kandidaturo za vršilca dolžnosti svetu ponudil sam, Selakovo pa naj bi predlagala članica sveta ATVP Edina Ključanin, sicer predstavnica ministrstva za finance. V svetu agencije so poleg Žuglja in Ključaninove še Anka Čadež, Ivan Kukar in Primož Pinoza.

Naj spomnimo, da je bila Selakova ena od najtesnejših sodelavk nekdanjega direktorja ATVP Nevena Boraka, ki mu mnogi očitajo neuspešno vodenje agencije, zlasti neukrepanje zoper kršitelje področne zakonodaje. Prav s prihodom Žuglja na ATVP je agencija postala dejavna pri preganjanju kršitev zakonodaje in si pridobila simpatije javnosti na eni strani, na drugi strani pa zagotovo tudi številne sovražnike. Ob razrešitvi Žuglju v skladu z njegovo pogodbo pripada 24 plač odpravnine, kar ob neto plači okoli 2500 evrov skupno pomeni približno 60.000 evrov.

Na ministrstvu za finance so včeraj pojasnili, da so s sodbo seznanjeni in da zadevo preučujejo, podrobnejših komentarjev pa jim »ni uspelo zagotoviti«. Tako nam niti ni uspelo dobiti komentarja na informacije, da naj bi ministrstvo svetu ATVP že včeraj sporočilo, da vladi imenovanja Žuglja za vršilca dolžnosti direktorja agencije ne bodo predlagali.

Sodišče o tem, ali Žugelj izpolnjuje zakonske in razpisne pogoje, niti ni odločalo, temveč je pritožbi Bahovca ugodilo že zaradi ugotovljenih »bistvenih kršitev pravil postopka«. Sodišče je ocenilo, da so razlogi, na podlagi katerih natečajna komisija ugotavlja, da Žugelj izpolnjuje razpisne pogoje, »bistveno pomanjkljivi, dejansko stanje pa je ostalo nepopolno ugotovljeno«. To pomeni, da sodišče niti ni moglo presojati o tem, ali Žugelj pogoje za direktorja ATVP izpolnjuje ali ne. Ker je sodišče sklep natečajne komisije razveljavilo kot nezakonito, je hkrati moralo razveljaviti tudi posledično nezakonito odločbo vlade o Žugljevem imenovanju.

Prav zaradi domnevnega neizpolnjevanja zakonskih in razpisnih pogojev se je Bahovec tudi pritožil na imenovanje Žuglja. Zakon o trgu finančnih instrumentov namreč za direktorja agencije zahteva deset let delovnih izkušenj, Žugelj pa naj bi jih imel le nekaj več kot osem. Razpisna komisija je upoštevala tudi delo, ki ga je Žugelj opravljal v obdobju študentskih let po pogodbi za podjetje MIX. Bahovec je včeraj glede zadeve dejal le, da je seznanjen z izrekom sodbe, ker pa je še ni preučil, komentarjev ni želel dajati.

Upravno sodišče je, kot je znano, enkrat že odpravilo sklep vlade in uredniškega sveta za izbiro Žuglja za direktorja ATVP, a je vladna natečajna komisija vztrajala, da Žugelj izpolnjuje vse natečajne pogoje in ga znova imenovala.

luki.nuredini@dnevnik.si

barbara.hren@dnevnik.si