"Pri razlastitvi Infonda Holdinga gre za legitimno zaščito tako nacionalnih interesov kot interesov lastnikov," se je na zadnje bančne zasege delnic Pivovarne Laško včeraj odzval predsednik republike Danilo Türk. "Zadeva bo, kot kaže, predmet obravnave na sodiščih. Na tak način bo tudi pravno utemeljena in popolnoma razjasnjena," pa je Türk komentiral pravno "vojno" med Infondom Holdingom na eni ter bankami in Pivovarno Laško na drugi strani.

Ta se vsak dan razplamteva z napovedmi novih tožb. Potem ko so iz vrst nekdanjega največjega lastnika pivovarne pred dnevi napovedali, da bodo odškodninsko tožili banke, ki so si s prodajo zaseženih delnic poplačale za 243 milijonov evrov terjatev do Infonda Holdinga, in vložili tudi začasno odredbo za prepoved razpolaganja z delnicami, bodo namreč tožbo proti Infondu Holdingu vložili v Pivovarni Laško. Novi generalni direktor družbe Dušan Zorko je včeraj dejal, da bo "družba zoper Infond Holding sprožila pravne postopke". "Infond Holding ni pravočasno poravnal svoje obveznosti v višini 110 milijonov evrov do Skupine Pivovarne Laško, zato se bomo kot upniki borili za svoje pravice," je pojasnil Zorko. Kot je znano, je največji lastnik Infonda Holdinga prek povezanih podjetij prav nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot.

Tudi včeraj se je na borzi "obrnilo" za več milijonov evrov delnic Pivovarne Laško. Prodana sta bila dva svežnja: 3,2-odstotni delež pivovarne za osem milijonov evrov in paket 1,8 odstotka delnic za 4,5 milijona evrov. Po neuradnih informacijah je delnice, s katerimi so bila zavarovana njena posojila, zasegla Probanka, ki je do včeraj obvladovala skoraj 1,8 odstotka pivovarne. Po naših informacijah je Infond Holding Probanki konec leta dolgoval dobrih sedem milijonov evrov.

Preostale delnice naj bi neuradno odsvojila Banka Celje, ki je z zasegom treh odstotkov Mercatorja in Pivovarne Laško že minuli teden poplačala svojo terjatev. Ker je pri tem ustvarila presežek, naj bi tako Infondu Holdingu vrnila za okoli tri milijone evrov delnic Pivovarne Laško. Po informacijah iz nekaterih virov naj bi tudi te delnice pristale na računu Probanke, a nam tega včeraj ni uspelo preveriti.

Šrotov Infond Holding, ki je še pred dobrim tednom dni obvladoval večinski lastniški delež v Pivovarni Laško, ima tako v lasti le še dobro desetino delnic, skoraj v celoti pa je skopnel tudi njegov lastniški delež v Mercatorju. Družba ima po naših izračunih še za 50 do 80 milijonov evrov naložb in od 150 do 180 milijonov evrov finančnih obveznosti. Bančni zasegi so Infondu Holdingu po naših izračunih v zadnjem tednu povzročili za več kot sto milijonov evrov izgub, saj so banke zaplenile približno 250 milijonov evrov premoženja.

Več kazalcev poslovanja Infond Holdinga, njegove večinske lastnice družbe Center Naložbe in Pivovarne Laško si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij.